Hrob dávné šamanky

5. listopad 2008

V Izraeli našli archeologové 12 000 let starý hrob ženy, která se pravděpodobně živila jako šamanka.

Ještě před příchodem lékaře a kněžích vyhledávali lidé útěchu a léčbu u šamanů, kteří fungovali jako prostředníci mezi reálným a spirituálním světem. Šamanismus ovšem přežil i do dnešních dnů - praktikují jej arktičtí Inuité stejně jako domorodci z Asie nebo Afriky. Kořeny šamanismu pravděpodobně sahají do prehistorických časů, o čemž se nyní mohli na vlastní oči přesvědčit archeologové, kteří pracují na vykopávkách v Izraeli.

V jeskyni na pobřeží Galilejského jezera objevili hrob jednoho z nejstarších šamanů - ženy, která zemřela asi před 12 000 lety. Oblast před 11 500 až 15 000 lety zabydlela natufiánská kultura, kterou archeologové považují za přechod mezi lovci a sběrači a časnými zemědělci. Archeologové zde objevili společný hrob, ve kterém leží nejméně 25 lidí. Kromě toho ale našli také zcela odlišný hrob, ve kterém odpočívá kostra asi 45 let staré ženy s deformovanou pánví a páteří. Vedle ní se nachází množství zvířecích kostí, želvích krunýřů, kost z křídla orla a končetina jiné osoby. Podobné předměty se i dnes používají při šamanských rituálech a podle archeologů tak naznačují, že pohřbená žena se za života zabývala právě touto profesí.

Objev, který popisuje článek v Proceedings of the National Academy of Sciences, je mimořádně významný, protože pochází z kritického období lidského vývoje.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.