Hraním "stříleček" k lepšímu zraku

31. březen 2009

Podle studie, jejíž výsledky publikuje prestižní časopis Nature Neuroscience, počítačové "střílečky" nejenže neškodí zraku, ale dokonce rozvíjejí lepší vidění.

Před šesti lety se Daphne Bevalierová z newyorské University of Rochester rozhodla prozkoumat mýtus, že hraní počítačových her škodí lidskému zraku. Dokázala, že náruživí hráči v řadě zrakových úloh překonávají tu část populace, která počítačovým hrám nijak nepropadla. Její nová studie demonstruje, že pomocí akčních her je možné zlepšit vnímání kontrastu, které je důležité především pro vidění za šera. Daphne Bevalierová a její tým nechali hrát počítačové hry 13 náhodně vybraných zdravých dospělých, kteří s počítačovými hrami neměli předchozí zkušenosti. Nabídli jim buď akční střílečku, nebo mnohem klidnější simulátor života.

Výsledky studie ukázaly, že u hráčů, kteří si devět týdnů užívali virtuální přestřelky, se schopnost vnímat stupně šedi zlepšila o 43 %. Klidnější hra naproti tomu měla daleko menší efekt - jejím hráčům se zrak zlepšil jen o 11 %. Jak se zdá, akční hry nutí mozek k tomu, aby svižněji zpracovával vizuální informace. Pozorované zlepšení přitom přetrvávalo celých 11 měsíců poté, co účastníci studie s hraním počítačových her skončili. Tento objev by snad mohl pomoci lidem, kteří trpí tupozrakostí neboli amblyopií - sníženou zrakovou ostrostí, která je způsobena nečinností oka a která postihuje asi 3 procenta populace.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio