Hrad, kde se život prakticky nezastavil

21. září 2010

Nedaleko Bakova nad Jizerou, asi kilometr od zastávky vlaku, můžete v obci zvané Podhradí, vidět na kopci hrad pojmenovaný jako Zvířetice.

Po dřevěném mostu přes příkop můžete vstoupit do areálu velmi působivé zříceniny. Své o tom může vypovědět také snímek F. A. Brabce - Máj, právě na Zvířeticích se skrývala lupičská banda... Ovšem zajímavé jsou Zvířetice z mnoha dalších důvodů, jak už si připomeneme také profesor Tomáš Durdík z Archeologického ústavu AVČR .

Tradičně na úvod otevřeme knihu Augusta Sedláčka - Hrady, zámky a tvrze království Českého:
"Nedaleko stanice Bakovské, asi 35 metru vysoko nad hladinou Jizery, jest na vrchu porostlém stromovím, na jehož patě leží ves Podhradí, zřícenina hradu Zvířetického, jehož trosky vysoko vyčnívajíce krajině okolní panují.Vrch ten jest ostroh, který utvořen jest dvěma hlubokými výmoly, skrze než voda za velikých dešťů s divokým rykem k Jizeře uhání. I bylo potřebí jen čtvrtou, severozápadní stranu překopati, aby utvořeno bylo hradiště k postavení hradu výhodné. Jako většinou hrady panské měl i hrad Zvířetický svoje předhradí, ale nehrazené ( možná jen oplaňkované), jehož se nyní užívá jako ovocného sadu."

Zvířetice (listopad 2008)

Zvířetice jsou hradem, který pozornost upoutá mnohem dřív, než dojedete do Podhradí. Vidět je také z rychlostní silnice na Turnov, za Mladou Boleslaví.

Vynechat bychom neměli ani další vývoj, kterým Zvířetice postupně prošly...

Zvířetice (listopad 2008)

První byli Markvartici...
Jak připomíná také August Sedláček ve své knize Hrady, zámky a tvrze království Českého:
"Panství staré Zvířetické leželo u velkého území, které od starodávna patřívalo Markvarticům; když ti pak se v mnoho větví rozplodili, povstalo též rozdělováním množství statků. Předek pánův a držitelů Zvířetických byl Markvart, syn Heřmana z Ralska. Od Markvarta pošli čtyři synové - Havel, děd Lemberských, Chval, praděd pánů ze Všeně, Jaroslav z Turnova, praděd pánů z Valdšteina a konečně Markvart, předek pánů z Vartemberka. Havel měl tři syny - Havla, Jaroslava a Zdislava. Ti všichni se psali z Lemberka po sídle otcovském. Zdislav za díl svůj dostal krajinu Zvířetickou, na níž nový hrad založiv počal se psáti ze Zvířetic. Založení hradu toho padá ještě před rok 1287. Výjimkou neobdržel nový hrad jméno německé, nýbrž dědil jméno po staré osadě."

Zvířetice (listopad 2008)

Markvartici sice stáli u počátků hradu, ale u jeho posledních chvil byl jiný rod...

Do dalších osudů hradu se zapsal také Klub českých turistů. Bohužel, ne všechny kroky, které podnikl, je dnes možné ohodnotit pozitivně. Jak už jsme připomínali také u jiných zřícenin, i pomoc může hradu ublížit.

Zvířetice (listopad 2008)

Ztracený poklad
Ztraceným pokladem je v případě Zvířetic zmiňovaná vytěžená studna. Odborníci tak přišli o řadu materiálů, které mohli pomoci při určování hradního života...

Zvířetice (listopad 2008)

Zlom osmnáctého století
Dodnes je dominantou Zvířetic vysoká věž. Tak jako naši předci už se na její vrchol nedostaneme. Dřevěné schodiště totiž shořelo... tak jako už v minulosti mnohokrát.... Požáry připomíná také August Sedláček...
"Hrad Zvířetický ještě na počátku osmnáctého století k obývání byl způsobilým, a ze starých knih purkrechtních seznává se, že tu roku 1666 dne 18. prosince a roku 1677 dne 17. února soudní řízení drženo, k němuž se rychtáři a starší obecní z celého panství sešli. Také hrad od držitelů svých v dobrém stavu udržován. Teprve roku 1720 za Františka Josefa z Valdšteina strhla se v létě nad Zvířetnicemi veliká bouřka, hrom uhodil do vysoké jeho věže a za několik hodin vyhořel celý zámek. Poněvadž již nové střechy dány nebyly, sesulo se stavivo z šestnáctého století pocházející, rychle, a kde živlové ještě milosrdní byli, tam se pomáhalo bouráním a odvážením kamení."

Zvířetice (listopad 2008)

Zvířetice, i přes zmiňované odvážené kamení, jsou i dnes velkou zříceninou. V podstatě tak není v silách žádného občanského sdružení jejich stav udržet tak, jako se to daří v případě některých menších staveb - jako Hláska nebo Jenčov. Ovšem pokud o ně nechceme přijít - s jejich záchranou bychom rozhodně neměli váhat....

Kam dál?
Pokud se rozhodnete Zvířetice navštívit, pak vás čeká výlet do lokality, která nabízí hradů hned několik. A nejenom hradů...

Zvířetice (listopad 2008)

Během seriálu Po stopách středověkých hradů a tvrzí jsme navštívili řadu zajímavých míst středních Čech a přesto nám jich ještě několik desítek zbývá....
V příštím Zrcadle se přesto vypravíme dál... Konkrétně na střední Slovensko, kde můžete objevit nad městem Zvolen rozlohou velmi rozsáhlou a působivou zříceninu. Ve starých listinách je nejprve uváděna jako Starý Zvolen, postupně se z něj stal Pustý hrad.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.