"Holky, nelítejte tam!"

16. únor 2010

Tak bychom mohli volně přeložit signál, kterým včely v úlu varují ostatní před návštěvou místa, kde zažily vážné nepříjemnosti.

Když včelí dělnice narazí na vydatný zdroj potravy, sdělují si jeho polohu důmyslnými tanci. Jenže taková mobilizace v sobě skrývá velké riziko. Co když se u zdroje potravy objeví nepřítel nebo ho obsadí mnohem silnější sousední včelí kolonie? Mají včely létat i nadále na místo, které je pro ně nebezpečné?

Americký biolog James Nieh z University of California v San Diegu zjistil, že se včely před návštěvou nebezpečných míst navzájem důrazně varují zvláštním tancem. Na desetinu sekundy rychle vibrují zadečkem. Kdyby to vydržely celou sekundu, stihly by kmitnout zadečkem 380krát. Vědci tenhle signál znají už dlouho. Považovali ho za "žebravý tanec", kterým si včela říká o vzorek potravy přinesené do úlu zvenčí. Nieh ale zjistil, že tak tančí včely, které se vrátily od zdroje potravy s nějakou hodně nepříjemnou zkušeností. Například se musely o potravu prát s početným davem dělnic z cizího úlu. Tyto "zrazené" dělnice vyhledají po příletu do úlu včely, které svým tancem stále ještě vybízejí k návštěvě potravy, jež se mezitím proměnila ve smrtící past. Krátkým vrtivým tancem včela donutí zpravodajku, aby v odesílání dělnic za potravou okamžitě ustala. Výsledky Niehova výzkumu zveřejnil prestižní vědecký časopis Current Biology.

Jde o teprve druhý "negativní signál" odhalený u tzv. společenského hmyzu. Prvním je "odpuzující" feromon, kterým dělnice mravence faraóna označují cestičky, které nemají pro kolonii větší význam a nevyplatí se jimi proto prolézat.

Stránky biologa Jamese Nieha z University of California San Diego

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.