Hladoví lední medvědi nevyhubí sněžné husy

5. listopad 2010
Monitor

Přivedou hladoví lední medvědi sněžné husy do záhuby tím, že budou loupit jejich vajíčka? Podle nové studie to příliš nehrozí.

Lední medvědi se živí především masem tuleňů, které loví z ledových ker. Oteplování Arktidy však pokračuje, ker bude dále ubývat a odborníci si pokládají otázku, co pak budou medvědi během léta žrát. Zatím se zdá, že se přeorientují na náhradní zdroj potravy: vajíčka bernešek, kajek a především hus sněžných (Chen caerulescens), která se mladí medvědi už naučili aktivně vyhledávat. V populární literatuře se dokonce objevily zmínky o tom, že každoroční drancování hnízd vyhládlými medvědy povede k rychlému vyhynutí sněžných hus.

Podle Roberta Rockwella z newyorské City University, který dlouhodobě sleduje lední medvědy z Hudsonova zálivu, je tato představa mylná. Vědci simulovali načasování několika klíčových událostí: jarní lámání mořského ledu, příchod medvědů na pevninu, migraci hus na sever a kladení vajíček. Počítačové modely ukazují, že příchod medvědů a hnízdní sezóna hus se zcela přesně neshodují. Migrace hus je načasována podle množství světla během 24 hodin, zatímco medvědi se řídí táním ledu. Lední medvědi sice přicházejí na pevninu každým rokem dříve, ale modely ukazují, že příležitostná „okna“, ve kterých budou mít husy šanci odchovat potomstvo, budou stále existovat. A ani medvědi na svých časných příchodech neprodělají, protože mladší vajíčka jsou mnohem výživnější.

Zdroj: American Museum of Natural History

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio