Guvernér Miroslav Singer: Vláda zadává ČNB stále nové kompetence, to není moc dobré

31. květen 2016

Prezident jmenoval nového guvernéra České národní banky Jiřího Rusnoka. Ten 1. července ve funkci vystřídá dosavadního šéfa centrální banky Miroslava Singera. Jak se ohlíží za svým působením v ČNB? Co by udělal jinak? A jaká je budoucnost české měnové politiky?

„To, že klesá nezaměstnanost, není žádný zázrak a žádná věc, která s měnovou politikou nesouvisí. To si myslím, že si lidé dnes uvědomují víc než před pár lety,“ říká host Interview Plus guvernér České národní banky Miroslav Singer.


Možnost prezidenta, tak jak má definované pravomoci, se vůči té ekonomice do značné míry omezuje na jmenování členů bankovní rady. Zatím může přímo ovlivnit velmi málo. A mně se zdá, že ten náš systém tím, že tam není nikdo, kdo s ním musí souhlasit, tak nemá možnost se na nikoho vymluvit. Ti členové Bankovní rady ČNB jsou jeho vizitka. Miroslav Singer

Podle Singera svět ještě stále není venku z finanční krize z roku 2013, jak ale říká: „Nezdá se mi, že by tato země nakonec procházela krizí tak špatně. Celý finanční sektor to zvládl víceméně bez jediné potřeby podporovat ho z peněz daňových poplatníků nebo státních. To je v Evropě dost ojedinělý výkon a nemyslím si, že je něco, co se dalo udělat jinak.“

Zároveň vizi toho, že země při finanční krizi docházejí ve výsledku k posílení, neuznává. „Krize není radost, já nevěřím na to, že krize v tomto smyslu a zvlášť v takovém rozsahu – největší propad od druhé světové války – tak to není krize, která nás může nějak dramaticky posilovat.“

Stále více úkolů pro ČNB

„Korektní vztahy jsme měli s každou vládou, to si myslím, že se dařilo. Taková ta tenze mezi vládami a centrální bankou, kterou jsme občas zažívali v devadesátých letech, ta si myslím, že je pryč.“

To, co vidí jako problém je, že současný politický systém rozšiřuje ČNB kompetence. „Jakmile někoho napadne, že někdo by měl zase něco dohlížet, řídit a dozorovat, tak první nápad velmi často je, že by to mohlo spadnout do České národní banky, čímž se to pole působnosti strašně rozšiřuje. Ta instituce se pak dostává do politiky a může to pro ni být reputační problém,“ říká.

Připomíná ochranu spotřebitelů nebo poskytovatele drobných úvěrů, které má Česká národní banka ve své kompetenci.

Krize

Michael Rozsypal připomíná rozhovor s Miroslavem Kalouskem, který prohlásil, že země prošla krizí „bez ztráty květinky“.

„Mám úctu k tomu, že dělám guvernéra. A kus té úcty je, že nehodnotím příliš politiku. Manévr, který vláda s ministrem financí Kalouskem prováděla, nebylo možné obejít. Přišel v nejhorší čas z hlediska časování, ale bylo nutné ho provést,“ odpovídá s tím, že stále má mandát guvernéra a do něj patří nevměšování se do politiky.

Jak se proměnila Česká republika za dobu jeho mandátu - ekonomicky i politicky? I na to se zeptal v Interview Plus moderátor Michael Rozsypal.

autoři: Michael Rozsypal , bar
Spustit audio