Grizzlyové míří na území ledních medvědů

24. únor 2010

Kanadští medvědi grizzly začínají pomalu pronikat na území, které bylo po dlouhou dobu výlučným hájemstvím ledních medvědů.

Na mapě výskytu medvědů grizzly (Ursus arctos horribilis) byl až donedávna Národním park Wapusk v kanadské provincii Manitoba bílým místem. Pokud se na území parku objevil nějaký hnědý medvěd, byl to jenom "zašmouraný" medvěd lední (Ursus maritimus), který dostal zálusk na losí maso. Před rokem 1996 zde nebylo zaznamenáno žádné pozorování skutečného medvěda grizzlyho. Mezi rokem 1996 a 2008 se ale situace změnila a vědci v parku zpozorovali devět grizzlyů, ke kterým v létě roku 2009 přibyli tři další.

Čím dál častější návštěvy grizzlyů vyvolávají určité obavy. Jejich nástup na scénu přináší nejen potravní konkurenci medvědům ledním, kteří se v této oblasti vyskytují. Grizzlyové si k zimnímu spánku pravděpodobně vyberou oblasti, ve kterých mají samice medvědů ledních doupata a kde rodí svá mláďata. Grizzlyové, kteří by se probudili z hibernace, by pak téměř před očima měli lákavou kořist v podobě čerstvě narozených mláďat ledních medvědů. Pracovníky parku teď čeká nelehké rozhodování, jak se s nově příchozími medvědy vypořádat. Oba druhy jsou totiž v Kanadě na federálním seznamu zvířat vyžadujících pozornost.

Zdroj: Science Daily

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.