Grebeníčkova kniha je nehoráznost. Jedna nepravda za druhou bez reflexe minulosti, říká generální sekretář ČBK Přibyl

2. leden 2019

Kniha dlouholetého komunistického poslance Miroslava Grebeníčka Ve znamení kříže vyvolala velkou vlnu nevole.

Jindřich Šídlo: Staněk versus Maláčová. A jaká je vlastně ČSSD?

Jindřich Šídlo

Dobrá zpráva pro sociální demokraty: voliči si konečně mohli všimnout, že v Babišově vládě sedí za sociání demokraty ministr kultury jménem Staněk.

Miroslav Grebeníček píše o tom, že církev ukazuje touhu po majetku, chce urvat kus státního vlastnictví a kniha dostala podtitul Podvody nelze halit svatou rouškou. Publikace rozzlobila i církve, alespoň to tvrdí generální sekretář České biskupské konference (ČBK) Stanislav Přibyl. Proč?   

„Je velmi zvláštní. Z formálního hlediska se tváří jako odborná publikace, jsou tam citace a poznámky pod čarou. Ale víc než polovina z nich jsou citace z Rudého Práva, Práva nebo Haló novin. To přece s vědeckými citacemi nemá nic společného,“ říká Přibyl. Kdyby to prý byla odborná publikace, pak tam sekretáři chybějí názory druhé strany a našel i velké množství faktických chyb.

Takové množství chyb...

Stanislav Přibyl, generální sekretář České biskupské konference (ČBK)

„Musel jsem se pousmát při konstatování, podle kterého je Tomáš Halík jezuita, což je hrubá nepravda. Je vidět že se v tom docent Grebeníček vůbec neorientuje,“ dodává. Veškeré úsměvy jdou ale stranou, když se do textu pořádně začtete.

„Osobně jsem se setkal s desítkami lidí, kteří pod komunistickým jhem opravdu trpěli. Téměř tisíc kněžích bylo uvězněno a 28 z nich přišlo o život. Ve vězeních skončily stovky řeholnic, tisíce byly internovány a dvě byly umučeny. Lidé byli pro svou víru mučeni, šikanováni, skončili v komunistických lágrech… V této situace se takto ozvat, bez jakékoli reflexe minulosti, je opravdu nehoráznost,“ tvrdí Přibyl.   

Generální sekretář si prý vůbec nedokáže představit, kdo si takovou výpravnou knihu, o 420 hutných stranách křídového papíru, koupí, nebo dokonce přečte. „Vzhledem ke ‚kvalitě‘ textu si to nepořídí ani ti, co jinak mají odborné publikace rádi.“

Opět jen populismus

Jako hlavní důvod vzniku publikace pak vidí ambice dát o sobě vědět, protože KSČM ztrácí voliče na úkor hnutí ANO. „Je to jen další z řady jejich populistických kroků a celé je to jedna nepravda na nepravdě… Taková velká mediální show za malé peníze, která má i ve většinové společnosti vyvolat negativní emocionální vzruchy. Tak proč by to pak nedělali…“

Antonín Staněk: Vizi mám, kultura musí mít dost peněz pro svou existenci

Antonín Staněk

Má rád Metallicu či finskou zpěvačku Tarju Turunen, ale líbí se mu i česká klasická hudba, Dvořák, Smetana. Celkově se považuje za konzervativního člověka. A to i v přístupu k funkci ministra. „Trvám na tom, že ministr je spíše státní úředník, který má udržovat věci v chodu a trpělivě pomáhat k jejich zlepšování,“ říká ve Vizitce ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD).

V médiích se taky původně uváděla informace, podle které měl knihu komunisty Grebeníčka křtít ministr kultury Staněk. Ten to ale popřel. Bývalý ministr resortu Daniel Herman (KDU-ČSL) na sociálních sítích tvrdil, že se za Staňka stydí a že překročil všechny meze.

„Řekl bych, že kritika současného ministra kultury není až tak explicitní… Přišel k tomu jak slepý k houslím a asi ani úplně nevěděl, do čeho jde… Víc mě naštvala ta kniha, přestože mne jeho přítomnost na křtu nijak netěší a moc nevím, co si o tom vlastně myslet. Je ale pravda, že si od toho okamžiku pamatuji, jak se teď šéf kultury vůbec jmenuje,“ přiznává generální sekretář ČBK. Osobně s ním, jako třetím mužem konference, ale resortní šéf nikdy nejednal, přitom církve spadají právě do kompetencí ministerstva kultury.   

Proč veřejnosti tak vadí už jen diskuse o zdanění církevních náhrad? Co bude ČBK dělat v případě, že Parlament ČR návrh KSČM schválí? Poslechněte si v audiozáznamu rozhovoru Jana Bumby se Stanislavem Přibylem.  

autoři: Jan Bumba , lup

Související