Grafenový tranzistor přečte buněčné signály

14. prosinec 2011

Křemíkové součástky se nehodí do světa bioelektroniky, ve kterém vládnou elektrické signály biologického původu. Součástky na bázi grafénu zde ale nemají problémy.

Němečtí vědci z Technické university v Mnichově a z Výzkumného střediska v Juelichu poprvé v historii dokázali detailně zaznamenat elektrické signály, které pocházely ze souboru živých buněk. Signály naměřili s vysokou prostorovou a časovou rozlišovací schopností.

Buňky rozprostřeli v tenké vrstvě na podklad, který byl tvořen polem tranzistorů, ty byly vyrobeny na bázi grafénu. Taková metoda by v budoucnu mohla být klíčová např. pro tvorbu vyspělých neuroimplantátů v mozku v blízkosti oka či ucha, tedy všude tam, kde se vyskytují nervy či nervové buňky a kde je třeba pracovat se signály nervové soustavy. Doposud jsme neměli k dispozici rozhraní pro výměnu signálů mezi součástkami a nervovými buňkami.

Křemík tělu nesedí

Dosavadní křemíková mikroelektronika selhává v prostředí, kde je vlhko a kde neexistují pevné substráty, které by se průběhu času nedeformovaly. V těle je téměř vše v pohybu, tkáně se natahují a různě ohýbají. Součástky připojené k těmto tkáním tedy do tohoto prostředí musejí přirozeně zapadnout. Kombinování křemíku a živých tkání by navíc vedlo k šumu v signálech, taková komunikace by byla špatná a vposledku neúčinná.

Přívětivý grafén

Grafén - jemné šestiúhelníkové pletivo, v jehož uzlech jsou jednotlivé atomy uhlíku - se v bioelektronice ukazuje jako jednoznačně lepší materiálové řešení. Grafén má vynikající elektronické vlastnosti, je chemicky stabilní a vůči biologickým tkáním je netečný. Navíc je možné ho dobře nanášet na pružné substráty a celkem levně produkovat v prakticky neomezených množstvích.

Němečtí vědci v časopise Advanced Materials nedávno popsali svůj pokus, při kterém pracovali s 16 grafénovými tranzistory řízenými elektrickým polem a vybavenými branami na bázi roztoku. Všechny elektrochemické změny v těsném okolí tranzistorů se pak citlivě promítaly do změn proudů, které součástkami protékaly. Na toto pole tranzistorů pak vědci nanesli buňky, které se podobají buňkám srdečního svalu. Tak mohli v čase přesně monitorovat elektrické signály jednotlivých buněk s rozlišením až desítek milisekund.

V budoucnosti chceme pomáhat postiženým lidem s neurologickou dysfunkcí lépe než dnes, bioelektronická rozhraní proto budou nezbytností. Vědci se teď zabývají i dalšími úkoly - např. chtějí napojit grafenové součástky na nervové buňky oční sítnice.

Zdroj: Physorg.com

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.