Genom černé smrti

4. prosinec 2012
Monitor

Justiniánský mor měl zřejmě stejného původce jako pozdější epidemie černé smrti. Naznačuje to srovnání genomu různých kmenů morových bakterií.

Jedním z faktorů, které pravděpodobně přispěly k páru Římské říše, je takzvaný justiniánský mor. Propukl v roce 541 v egyptském přístavu Pelusium a rychle se rozšířil na Blízký východ a do Středomoří, kde zůstal virulentní déle než dvě staletí. Předpokládá se, že justiniánský mor byl dýmějovou neboli bubonickou formou moru, který vyvolává tyčinkovitá bakterie Yersinia pestis. Dýmějový mor je spojován především s epidemií černé smrti, která během let 1347 až 1665 zahubila v Evropě asi 25 milionů lidí.

Z koster obětí černé smrti, které byly pohřbeny v letech 1347 až 1351 Londýně, získali vědci z Tübingenské univerzity DNA morových bakterií a v loňském roce zrekonstruovali jejich kompletní genom. Ten nyní porovnali s genomy více než 300 kmenů, o kterých existují údaje v databázích. Podařilo se jim tak rekonstruovat příbuznost moderních a historických kmenů bakterií moru. Výsledky studie silně naznačují, že justiniánský mor vyvolaly stejné bakterie jako ty, které zavinily pozdější epidemii černé smrti. Z 311 zkoumaných kmenů jich 275 odvozuje svůj původ od epidemie černé smrti v polovině 14. století. Vědci však také objevili klastr 11 dalších kmenů, který se oddělil v 7. až 10. století. To zhruba odpovídá justiniánskému moru, který historikové kladou do 6. až 8. století.

Zdroj: Science Daily, PLoS ONE

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.