Gen vytrvalých atletů

19. únor 2010

Pár zdánlivě nevýznamných variací v jednom jediném genu zřejmě může rozhodnout o tom, jak si atlet povede ve vytrvalostních závodech.

Lidský genom je sice poměrně uniformní, ale mezi jednotlivými lidmi najdeme výrazné genové variace. Tým izraelských a portugalských vědců zjistil, že pro atlety je zřejmě zvlášť významný gen NRF2. Podílí se na vzniku organel mitochondrií, které v buňkách produkují energii, a zároveň zmírňuje důsledky oxidačního stresu, který se během cvičení zvyšuje. Vědci tento gen studovali u 155 atletů, kteří se účastnili národních i mezinárodních závodů.

Atlety si vědci rozdělili na vytrvalce, kteří běhali desetikilometrové trasy nebo maratony, a sprintery, kteří závodili na drahách 100 a 200 metrů nebo ve skoku do dálky. V těchto skupinách pak vědci provedli ještě dělení podle výkonnosti jednotlivých atletů. Zjistili, že elitní vytrvalci mají v genu NRF2 víc variací než sprinteři. Výsledky studie tak naznačují, že specifický genotyp může ovlivnit pravděpodobnost, že se z člověka stane úspěšný vytrvalostní běžec. Někteří lidé se zřejmě skutečně rodí "stvořeni pro běh", uzavírají vědci.

Zdroj: The American Physiological Society, Physiological Genomics

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio