Gen pro růst vlasů

19. duben 2010

Růst vlasů je komplexní proces, který zatím nemáme zcela prostudovaný. Švédští vědci ale zjistili, že aktivace jednoho genu dokáže růst vlasů zvýšit.

Vlasy a chlupy nám vyrůstají z vlasových folikulů, které vznikají během embryonálního vývoje a během dalšího života opakovaně vytvářejí vlasy. Délka vlasu je určená délkou jeho růstové fáze: zatímco vlas na hlavě může růst několik let, chloupek z obočí svou růstovou fázi ukončí nejvýše po několika měsících. Poté začíná období odpočinku, během kterého už vlas neroste a folikul se připravuje na tvorbu nového vlasu. Ten se začne tvořit pod starým vlasem a nakonec jej vytlačí.

Vědci z švédské Univerzity Umeå zjistili, že důležitým regulátorem růstu vlasů je gen pro transkripční faktor Lhx2. Gen je aktivní během růstové fáze a v době odpočinku se „vypne“. Experimenty dokazují, že folikuly, v nichž vědci gen deaktivovali, žádné nové vlasy netvoří. Jakmile však gen znovu „nahodili“, nastartovala i růstová fáze a začaly se formovat nové vlasy.

Vědci také zjistili, že gen je aktivní mimo oblast, ve které se nacházejí folikulární kmenové buňky. Tento objev je v rozporu s dřívějšími studiemi, které naznačovaly, že gen Lhx2 udržuje nediferencovaný charakter kmenových buněk ve vlasovém folikulu. Výzkum švédských vědců ale ukazuje, že gen je aktivní v jiných buňkách a jeho aktivace a deaktivace odpovídá jednotlivým fázím růstu vlasu.

Zdroj: Science Daily, PloS Genetics

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.