Gay pár tučňáků v Sydney oslavil třetí výročí. Berou si z něj příklad mladé heterosexuální rodiny

1. prosinec 2021

Příklad pro ostatní, to jsou dva samečkové tučňáků oslích z mořského akvária v australském Sydney. Tvoří spolu stabilí pár a nedávno oslavili třetí výročí. Za tu dobu odchovali dvě mláďata. Tučňáci jsou totiž pečliví rodiče a nemají rozdělenné povinnosti na samčí a samičí, střídají se v sezení na vejci i v následné péči. Když jim tedy podstrčili vajíčko, chovali se Sfen a Magic ze Sydney stejně jako heterosexuální pár, vejce vyseděli a vychovali mládě.

Před třemi lety si ošetřovatelé v Syndey všimli, že si Sfen a Magic projevují náklonnost. Přinášeli si oblázky na stavbu hnízda. Kdyby některý z nich neměl o toho druhého zájem, tak by oblázky odhodil zobákem, ale to se nestalo. Magic prý svému partnerovi nosí oblázky i dnes.

Pak se dostali k vajíčku, které vyseděli, před dvěma lety znovu. Letos dostali vejce umělé. Sfen a Magic totiž platí za vzor pro ostatní tučňáky z kolonie v mořském akváriu. NOvější, mladší páry si budují hnízdo poblíž – podle ošetřovatelů je to proto, že se tak mladí učí, jak to chodí v pevném vztahu, jak se starat o vejce a mládě i o partnera. 

Tučňáci sloní jsou vysocí asi 75 centimetrů a hnízdí jednou ročně, těsně před začátkem jara. Dva homosexuální páry tučňáků oslích mají i v Melbourne. 

Čtěte také

Podle studie v časopise Nature Ecology and Evolution zaznamenali vědci sexuální chování stejnopohlavních párů až u patnácti stovek živočišných druhů. Tyto styky sice nevedou k rozmnožení druhu, přesto přetrvávají. 

Biologové Nathan Bailey a Marlene Zuková z Kalifornské univerzity v Riverside zkoumali evoluční důsledky sexuálního chování stejnopohlavních živočišných párů. Třeba samičí páry albatrosů laysanských. Dospěli k závěru, že to je výhodné, protože to řeší nadbytek samiček a nedostatek samečků a také zlepšuje péči o mláďata. 

Poslechněte si celý souhrn Vědy Plus. Uslyšíte o tom, jak se měnila česká sídliště. A jaké informace vědci získávají z evropské vesmírné sondy Solar Orbiter.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.