Gangsterský gen

22. červen 2009

Podle nové studie genetika neovlivňuje jen to, jak snadno mladý Američan podlehne svodu gangů, ale také to, jak ochotně bude používat zbraň.

Nízká hladina mozkového enzymu monoaminooxidázy A (MAOA) bývá spojována s agresivnějším chováním. Vědce z Floridské státní univerzity v Tallahassee proto zajímalo, jak to s enzymem vypadá u mladistvých, kteří se ve velkých amerických městech sdružují do gangů. Výzkum uskutečnili od roku 1994 do roku 2002. Během této doby vědci shromáždili genetický profil víc než 2000 mladých dívek a chlapců. Prostřednictvím dotazníků zjišťovali, jaké mají tyto děti zkušenosti s gangy a používáním zbraní.

Zjistili, že určitá varianta genu pro MAOA, spojená s nízkou aktivitou enzymu, několikanásobně zvyšuje šanci, že se mladý chlapec stane členem gangu. Ve skupině chlapců s touto variantou genu jich mělo zkušenost s gangy celých 42 %. A co víc, u majitele této genové varianty je také dvojnásobně vyšší riziko, že použije zbraň, než u člena gangu s vyšší hladinou enzymu.

Autoři studie však varují, že jejich výsledky by se neměly přeceňovat. Rozhodně neznamenají, že by se člověk s nízkou hladinou enzymu musel stát členem gangu - a naopak. Nakolik se "gangsterský gen" u dítěte projeví, totiž záleží především na okolním prostředí.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio