František Fajtl: Sestřelen. Vzpomínky legendárního letce na útěk před nacisty znovu do služeb RAF

15. květen 2022

František Fajtl (20. 8. 1912 – 4. 10. 2006) utekl z Československa v březnu 1939. Nejdříve bojoval ve Francii. Poté, co i ona padla do rukou nacistů, se dostal přes severní Afriku do Velké Británie do služeb Britského královského letectva. Zúčastnil se bitvy o Británii a sám byl v roce 1942 nad severní Francií sestřelen. Jeho dramatický únik z nepřátelského území vedl před Španělsko zpět do Británie, kde se znovu zapojil do bojů. A právě na to vzpomíná ve své knize Sestřelen.

František Fajtl: Sestřelen
Účinkuje: Jiří Ornest
Připravil: Luboš Koníř
Zvuková spolupráce: Michal Kolář
Režie: Luboš Koníř
Natočeno: v Českém rozhlase České Budějovice v roce 2008

V britském letectvu RAF působil Fajtl jako stíhací pilot. Poté, co se mu podařilo dostat se zpět do Británie, bojoval v roce 1944 proti nacistům v leteckých jednotkách Sovětského svazu, zúčastnil se i Slovenského národního povstání.

Jenže po návratu do Československa a únorovém převratu byl František Fajtl – stejně jako další piloti, kteří bojovali v Británii – z armády propuštěn a později uvězněn. Bez soudu byl rok a půl vězněn v táboře nucené práce na Mírově, po propuštění pracoval jako účetní.

Čtěte také

Plné rehabilitace se dočkal až po pádu komunismu.

Fajtl byl oceněn čtyřmi československými válečnými kříži a britským DFC (Distinguished Flying Cross – Letecký kříž za význačné činy). Byl i rytířem francouzské čestné legie. Převzal také české nejvyšší státní vyznamenání – Řád bílého lva

Letos uplyne 110 let od Fajtlova narození.

Radioknihu o jeho útěku před nacisty můžete poslouchat celé čtyři týdny.

Spustit audio