Fotovoltaický nátěr snadno a rychle

31. prosinec 2011

Fotovoltaické články nové generace vytvoříme jednoduše - na vhodnou plochu, např. skleněnou tabulku, naneseme speciální nátěr, který bude obsahovat kvantové tečky na bázi nanočástic. Tato plocha pak bude vyrábět energii ze slunečního záření.

Odborníci sice nevytvořili podobný fotovoltaický nanoinkoust poprvé, ale jejich poslední úspěch spočívá v rekordním čase, během kterého se jim podařilo solární články připravit. Doposud totiž trvala tvorba fotovoltaického nátěru den či dva a přitom bylo třeba na sebe nanést několik tenkých vrstev různého materiálového složení. Odborníkům z několika pracovišť v Kanadě a USA se teď povedlo připravit směs, díky které vznikly sluneční články už za pouhou jednu hodinu a stačila k tomu jedna vrstva.

Jistým negativem jednoduššího a rychlejšího postupu je zatím mnohem menší účinnost konverze energie slunečního záření na elektrický proud, která činí asi jedno procento, ale i to se snaží vědci řešit. Výhodou jsou nízké náklady na tvorbu tohoto nátěru.

<p> <iframe width="610" height="340" src="https://www.youtube.com/embed/_cEyOxCwUw8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Vědci experimentovali se třemi druhy složek - sulfidem kademnatým (CdS), selenidem kademnatým (CdSe) a oxidem titaničitým (TiO2). Spolu s rozpouštědlem na bázi směsi vody a alkoholu tyto drobné nanokrystaly vytvářejí vhodnou nátěrovou pastu. Samotné polovodivé nanokrystaly mají schopnost zachycovat značný podíl slunečního záření. Vhodným složením směsi pak lze dosáhnout požadovaných optických a elektrických vlastností. Slibný fotovoltaický vědci nazvali Sun-Believable.

Zdroje: Physorg.com, Physorg.com 2

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.