Férová startovní pistole

14. srpen 2012

Startovní pistole pro sport vyrobené běžnou mechanické technologií jsou zatíženy konečnou rychlostí zvuku. Výstřel tedy neslyší všichni běžci zároveň, a to na startovní čáře mírně handikepuje nejvzdálenější běžce. Všechno řeší elektronická pistole.

Mohlo by se zdát, že několik metrů nehraje při značné rychlosti zvuku v naší atmosféře velkou roli. Ale ve světě, kde dnes už rozhodují téměř milisekundy, je všechno jinak. Metr rozdílu mezi sportovci se promítá do tří milisekund rozdílu při prvotním sluchovém vjemu při startu. Inženýři proto dlouho hledali cestu, jak vyřešit, aby byl startovní signál pro soutěžící atlety skutečeně sou-časný. Už dlouho bylo jasné, že tento problém je třeba řešit pomocí systému elektronické synchronizace při použití mnoha vnějších reproduktorů, které budou od jednostlivých běžců stejně vzdáleny.

Cestou elektronické synchronizace startovního výstřelu se v posledních letech vydala firma Omega, která na olympijských hrách zajišťuje časoměrné služby už od roku 1932. Jejich nová a čistě elektronická “pistole” je napojena na systém reproduktorů, jednotlivé reproduktory jsou od atletů umístěny ve stejné vzdálenosti. První praktické zkoušky elektronické pistole, která připomíná pistoli už minimálně, se ale odehrály na olympijských hrách ve Vancouveru v roce 2010, od letošní londýnské olympiády se stává standardem.

<p> <iframe width="610" height="343" src="https://www.youtube.com/embed/3HPMvntfZUY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Je zajímavé, že nějakou dobu předtím se používal v zásadě přechodový systém. Hybridní prachová pistole používala jako startovní signál dva procesy - jednak přímý výbuch prachové náplně v hlavni, jednak i paralelní elektronický signál vyslaný do vnějších reproduktorů. Vadou na kráse pochopitelně bylo, že sportovec slyšel startovní signály dva. Byly vzájemně časově posunuté, i když následovaly velmi rychle za sebou.

Teprve čistě elektronická pistole tento problém důsledně řeší, nemá žádný přirozený zvuk. Výhodou samozřejmě je, že je možné libovolně zvolit, jaký zvuk mají sportovci slyšet. Nemusí to být startovní výstřel, může to být i zcela jiný zvuk vyhovující určitým kritériím. Zatím to ale vypadá, že nasamplovaný výstřel díky tradicím přetrvá. S novou čistě elektronickou pistolí lze také bez obav cestovat letadlem, letištní ochranka si ji nemůže splést s pistolí skutečnou. Nemá totiž hlaveň ani jiný otvor.

Zdroj: Popular Science

-----

<p> <iframe width="610" height="343" src="https://www.youtube.com/embed/QSRXCVfJAOE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>
autor: Pavel Vachtl
Spustit audio