Eva Turnová: Shánčlivost

10. duben 2020

Když si babička Teperová začala chystat zásoby na třetí světovou válku, protože americký herec všech kovbojů rozmístil v Německu pershingy, celá rodina se válela smíchy. 

Na stropě se hrozivě rýsovaly noční stíny tramvají a já se strachy choulila pod peřinou. Babička s ruksakem cukru a mouky má určitě pravdu, zažila obě války a tyhle rakety navíc důkladně kopírují terén.

Čtěte také

Stejná babička mě po letech poslala z chalupy do Prahy pro „plný auto polohrubý“, že už je jí ve spíži jen pět kilo. V tu chvíli mi došlo, že nejde o přežití úderu jaderných hlavic za konzumace bublaniny, ale o shánčlivost. Pochopila jsem, proč se ve speciální místnosti tyčí hora toaletního papíru Motýlek ze 70. let, a když se kupuje pračka, tak hned třikrát.

V mozku je prý rozsáhlé oddělení, které se nazývá „Co ještě nemám“, přičemž v honbě za produktem nejde ani tak o nabytí vlastnictví, ale o proces shánění a všechno, co k němu patří.

V současném světě máme všechno, na co si vzpomeneme: antikoncepci, sušičku prádla, kolo s převodem, střídavou péči, čipy, tablety, svobodné volby a přesto spolehlivě plníme psychiatrické ordinace.

Lepek je základ

S výskytem koronaviru se v této souvislosti u některých jedinců rozjelo drama hraničící se schizofrenií; na jedné straně opravdový strach z nakažení, na druhé straně jedinečná možnost rozjet rituál sháňky. Moje teta, která vyfasovala babiččinu náturu, si s informací o prvním nakaženém v Číně pořídila třicet roušek a pět litrů dezinfekce.

Čtěte také

Potom udělala v nočním stolku místo platíčkům Paralenu, které obložila dotykovými teploměry. „Když jde o vteřiny, nestačí měřit si teplotu pomalu, Evo.“ Zároveň se dovídám, kdo do koho drknul ve frontě na léky, jaké pohlaví víc dodržuje odstupy, kdo páchne i přes roušku, a kdo v počtu koupených kusů trumfnul tetu, která se po týdnu z lékáren přesunula do potravin.

Výklenek na knihy zdobí fazole v tomatě a lednice je plná droždí, jelikož bude problém s rozvozem pečiva, je nejvyšší čas, abychom byli ohledně lepku nezávislí. „Lepek je základ,“ řekne teta a plní formu pátým velikonočním beránkem. Budeme mu říkat „Kironavar“.

Zdá se, že i když veškeré aktivity ustaly, vlak shánčlivosti uhání dál. Zatímco teta neúnavně důkladně kopíruje terén, já na to peču.

Autorka je spisovatelka a rockerka

autor: Eva Turnová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.