Eva Turnová: Letošní Vánoce

17. prosinec 2021

Vždycky před Vánoci si vzpomenu na svého strýce, který se často a rád nořil do světa metafyziky. Už když jsem byla malá, tak mi říkával: „Není pravda, že se les ozývá, jak my do něho voláme – je to vždycky hlas lesa, co se vrací. Šlapeme po zemi, ale právě tak zem šlape po nás. Ubíjejíce čas, čas ubíjí nás.“

A protože jsem nechtěla být ubitá časem, začala jsem chodit za školu, což byl problém, který ještě vyvrcholil mou hláškou, že „učitelku učím já“.

Čtěte také

Říkám si, jak by se daly popsat jednotlivé fáze letošních Vánoc z přehozené perspektivy strýce: Je předvánoční čas. Borovice jede sehnat tatínka, má už ale trochu naváto, a tak upadne na schodech a zlomí tatínkovi špičku.

Mezitím vanilkové rohlíčky vytahují maminku z trouby, na okrajích se trochu přichytila, ale to nevadí, obalíme ji v cukru a jen se po ní zapráší. Všechno nakonec dobře dopadne a jmelí se líbá pod rodiči.

Vakcíny čekají na čtvrtou dávku

Přichází Štědrý den – stromek ozdobí celou rodinu, jablíčko rozkrajuje maminku na tolik kousků, kolik je lidí u stolu, kapr zbavuje tatínka šupin a vaří tatí polévku. Řízek mezitím obaluje babičku. Jídlo nás musí pořádně rozkousat, loni krk uvízl tatínkovi v kosti a sanitka mě musela volat.

Čtěte také

Po večeři si nás zapíná televize a sleduje Tři Popelky pro oříšek. Blíží se slavnostní večer. Ježíšek ještě stále věří na děti. Dárky si rozbalují každého z nás, ponožky mě dostaly. Hasíme prskavku, která chytla od dědy. Pohovka si na nás ještě chvíli posedí a šup na kutě. Druhý den se na nás vydá procházka, sněhulák staví tatínka, mrzne, všem tečou nosy z nudlí.

A co se děje kolem nás a ve světě? Vakcíny už čekají na čtvrtou dávku lidí. Vánoční trhy zrušily vládu. Některé certifikáty jsou potrestány za padělání antivaxerů. Ošetřovné odkleplo Senát. Mutace omikron je připravena na šíření Evropské unie.

Eva Turnová

Prodlouží nouzový stav novou vládu? Uvidíme. Možná máme prostě Vánocům připomenout, že je důležité, aby nás společné chvíle trávily co nejpříjemněji. Rozhodně si covid námi nesmí nechat zkazit svátky!

Autorka je spisovatelka a rockerka
eva@turnova.cz

autor: Eva Turnová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.