Eurovolby 2019: Jak volit?

23. květen 2019

Celý týden přináší Radiožurnál praktické informace, bez kterých se ve volební místnosti neobejdete. Poslechněte si, jak volit, aby byl váš hlas platný, jak fungují preferenční hlasy a co zařizují volební komisaři. A nezapomeňte – volební místnosti se otvírají už tento pátek 24. května 2019.

Poslouchejte každý všední den v 10.40. A pokud vás zajímá ještě víc o Evropském parlamentu, do kterého tento měsíc volí, nalaďte si Radiožurnál také ve 13.40! Dozvíte se vše o rentách europoslanců, hlasování v europarlamentu a jak vypadají tamní legislativní procesy.

Stačí rychloobčanka

V eurovolbách může volit každý občan České republiky, kterému bude nejpozději druhý den voleb 18 let. Potřebuje k tomu v zásadě jediné – buď platný občanský průkaz, nebo cestovní pas. Lidé, kteří si zažádali o voličský průkaz, si navíc k volebním urnám musí vzít i průkaz, a to i tehdy, pokud nakonec volí v místě svého bydliště.

A co dělat, pokud na poslední chvíli zjistíte, že jsou vaše doklady neplatné? Pomůže takzvaná rychloobčanka. Její pořízení je zdarma, zažádat si o ni můžete na kterémkoliv obecním úřadě s rozšířenou působností. Nezapomeňte si s sebou ale přinést dvě pasové fotografie a rodný list.

Mimochodem, při samotné volbě můžete zakroužkovat až dva kandidáty. Kroužkuje se přitom pořadové číslo, ne jméno. Ale nebojte – i pokud kroužkování spletete, hlas pro celou kandidátku stále platí.

autoři: Lenka Jansová , had
Spustit audio