Elektrickou energii pomůže ušetřit český vynález chytrých oken

18. listopad 2021

Vědcům Západočeské univerzity se podařila průlomová věc v projektu takzvaných chytrých oken. Jako první na světě totiž nanesli oxid vanadičitý na skleněnou fólií, což je klíč k „chytrým oknům“. Mají být významná zejména v oblastech, kde je teplo, a kde jsou lidé závislí na klimatizacích. Speciální vrstva na oknech by měla pomoci uspořit elektrickou energii, kterou by jinak spotřebovaly chladicí systémy.

Ve Vědě Plus se také dozvíte: 

  • Cenu za komunikaci změny klimatu letos získal bioklimatolog Miroslav Trnka z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR. Trnku vybral nominační výbor složený z více než 20 zástupců českých institucí, které se klimatickou změnou zabývají. Organizátoři letos udělili také čestnou cenu za celoživotní přínos, kterou byl dekorován ekolog, pedagog a publicista Bedřich Moldan. 
  • V Česku se loni snížila spotřeba antibiotik. Vliv na to zřejmě měla protikoronavirová opatření a to, že se míň šířily nemoci, které vyžadují jejich nasazení. Snížila se taky takzvaná antibiotická rezistence - tedy odolnost některých bakterií vůči těmto lékům. Uvedli to odborníci ze Státního zdravotního ústavu a Státního ústavu pro kontrolu léčiv.
  • Technologie dokážou úžasné věci – to víme. Ale až doteď jsme netušili, že díky technologiím může člověk také zavolat svému psovi, který je sám doma.
  • Skleník, který kdysi stával v zahradě Augustiniánského opatství v Brně, se dočká obnovy. V 19. století v něm Gregor Johann Mendel pěstoval hrách, pak ho zničila vichřice. Hrách v něm sice má růst znovu, ale prostor bude určený hlavně pro kulturní akce.
  • Francie plánuje do budoucna získávat více energie z vodíku. Jak je na tom teď?

Poslechněte si v audiozáznamu.

Spustit audio

Související