Ekonomika roste díky zvyšování mezd, tvrdí šéf odborů Středula

5. leden 2018

Programové prohlášení vlády má podle premiéra Andreje Babiše z hnutí ANO většinovou podporu tripartity. Babiš dodal, že připomínky se do textu zapracovávají. Odbory a podnikatelé podporu vládnímu dokumentu přímo nevyjádřili. Chválí řadu bodů, předložili ale i své výhrady. „Je to interpretace pana premiéra, takto jsme to neformulovali. S jednáním jsme ale spokojeni, vláda si uvědomuje význam dialogu se sociálními partnery. Zvlášť když je menšinová,“ říká předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Zároveň si ale uvědomuje, že podle signálů od ostatních politických stran to vypadá, že vláda důvěru nedostane. „I tak je ale dobrý základ pro jakékoli jiné programové prohlášení. Ideologické body v něm v podstatě nejsou, je to věcné od bezpečnostní po hospodářskou politiku,“ přibližuje.

Oceňuje, že v prohlášení vláda slibuje přidat důchodcům, zejména těm starším 85 let, kteří by měli dostat o tisíc korun více. „Kritizujeme ale, že by se mělo snížit sociální pojištění zaměstnanců o pět set korun z titulu nákladů na dopravu. Je to extrémně nebezpečné, prostředky na důchody by tím klesly o 23 až 25 miliard korun,“ varuje Středula.


Celkem hrozí výpadek až 90 miliard korun na sociálním pojištění. Není vůbec jisté, že to vykompenzuje ekonomický růst.Josef Středula

Zásadní připomínka se týká i naznačené možnosti, že by se mohlo snížit sociální pojištění na straně zaměstnavatelů. Hnutí ANO podle šéfa odborů v minulosti hovořilo až o pěti procentních bodech, což by znamenalo výpadek šedesáti miliard.

Minimální mzda je stále nízká

Z České republiky podle Středuly ve formě dividend ročně odtéká částka odpovídající přibližně desetině HDP. „Z našeho pohledu existuje jediné řešení, a to je růst mezd. Neumím si představit, jak by bylo možné zabránit přesunu dividend mezi mateřskou a dceřinou firmou,“ upozorňuje.


Stávající hranice minimální mzdy je neudržitelná, jsme ochotni diskutovat o jejím zvýšení na úroveň padesáti procent té průměrné.Josef Středula

Neznamenalo by to ale odchod firem za levnější pracovní silou? „To je normální ekonomický vývoj. V minulosti už od nás odešla řada podniků, které tu chtěly využívat levné práce. To je ale dlouhodobě neudržitelné. Nezpůsobilo to žádný problém, máme nejnižší nezaměstnanost v celé Evropské unii,“ připomíná.

Minimální mzda totiž stále nedosahuje takové úrovně, aby to vedlo k přibývání nezaměstnaných. V přepočtu je totiž okolo 474 euro, což je méně než třeba na Slovensku. „Ekonomika roste, protože lidé mají peníze, a tím roste i jejich spotřeba,“ tvrdí Středula.

Firmy šetří na zaměstnancích

Z aktuálního průzkumu ČSOB pro Mladou frontu DNES vyplývá, že šéfové malých a středních firem počítají s růstem mezd jen o dvě procenta, přičemž polovina z nich navýšení vůbec neplánuje.

„Pamatuji si slova nejmenovaného prezidenta hospodářské komory, že se svými požadavky na růst o osm až deset procent vlamujeme do otevřených dveří. Potvrzuji, že to tak jednoduché není a že bez odborů by mzdy nerostly tak rychle jako v současnosti,“ zdůrazňuje.

Podle Středuly bude skutečnost od závěrů průzkumu zásadně odlišná, někde okolo devíti procent. „Z dosavadních výsledků kolektivních vyjednávání je to zřejmé. Někde je to i o čtrnáct procent. Podobně jako velké firmy budou muset přidávat i ty malé, jinak jim dobří zaměstnanci odejdou,“ uzavírá.

Byly odbory čtvrtou koaliční stranou minulé vlády? Je obecně proti přijímání pracovníků ze zahraničí? A je nutná důchodová reforma? Poslechněte si celé Interview Plus >>
autoři: ert , Michael Rozsypal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.