Ekonomické problémy Pyrenejského poloostrova

8. červen 2010

Ekonomičtí ministři eurozóny a Evropské unie zasedali včera a dnes v Lucemburku, aby znovu zanalyzovali opatření, které jim na požádání připravily Španělsko a Portugalsko. Obsahují hospodářská přitvrzení pro příští roky, která by měla zajistit snížení deficitu a státního dluhu.

Rozhodnutí o tom, zda tato opatření budou dostačující odložili ekonomičtí ministři unie na 15. června, tedy na den předtím kdy má být schválena státní reforma pracovního trhu. Ukazuje se, že koncem minulého roku plných 22 evropských zemí překračovaly tříprocentní deficit. To ztěžuje celé Unii rozhodování, jak dále postupovat.


Španělsko se chce zavázat, že mezi lety 2011 a 12 sníží veřejné výdaje o 15 miliard eur, což představuje půldruhého procenta Hrubého domácího produktu.
K podobným opatřením se chce zavázat v proporcionálně nižší míře také Portugalsko. Na druhou stranu Brusel by rád viděl na stole, že aspoň tuto sumu pyrenejské země zajistí. Madrid a Lisabon počítají se sedmi fiskálními opatřeními, která obsahují mimo jiné krácení mezd státem řízených podniků a institucí a zmrazení určitých penzí. K tomu přidávají dvě opatření strukturálního charakteru jako je reforma finančního systému a reforma trhu práce. Španělská socialistická vláda Luise Zapatera na jednu stranu že se pokusí dojednat se silnými španělskými odbory nějaký kompromis, ale na druhou stranu je rozhodnuta o prázdninách splnit úsporná opatření, která slíbila Bruselu.


I tak by však euro zachráněno nebylo. Od Evropské centrální banky by měly být evropské entity sanovány do konce příštího roku 195 miliardami eur. To by ovšem znamenalo, že by se významně snížil příspěvek pro nastartování portugalské ekonomiky. Už deset let trpí portugalské hospodářství anémií, i v tučných letech roste o pouhé půl procento DPH. Místní ekonomové soudí, že by potřebovali otevřít své trhy do nejbližších destinací odbytu, zejména evropských. Problém není však jen tvrdé euro, které, jak píší portugalské noviny, vyhovuje německým výrobkům a francouzské podpoře zemědělství. Svou úlohu hraje také nerozvinutý transport. Už léta letoucí se neúspěšně mluví o železniční rychlodráze i když obě země mají různý rozchod kolejí. A stavba dálnic, které by navazovaly na evropskou dálniční síť, jsou příliš drahé pro chudou zemi. Na druhou stranu bez těchto vymožeností minulého tisíciletí, nebude portugalská ekonomika růst ke všeobecnému spokojení samotných obyvatel ani Evropské unie.


Začínají prázdniny a Portugalské sdělovací prostředky straší občany, že je třeba připravit se na nejhorší. Ti však nevědí, v čem bude jejich život po prázdninách horší. Vždyť už dnes vědí, že se jim sníží mzdy a skončí různé sociální přilepšení. Portugalci před prázdninami fatálně konstatovali, že už moc být hůř nemůže.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání. Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas.

autor: Karel Wichs
Spustit audio