Eichler: ČSSD přišla o svá tradiční témata. Vytuneloval jim je Babiš

29. listopad 2017

Uvnitř sociální demokracie začal očistný proces, který by měl tuto stranu po volebním propadu přivést opět na výsluní. Někteří sociální demokraté požadují razantní zjednodušení stranických stanov, jiní žádají obměnu vedení. Nastoupili sociální demokraté opravdu na cestu k nápravě?

„Něco se ve straně dít začalo. Jsme ale na začátku. Razantní výměna figur v čele je bez pochyby,“ uvedla v pořadu Pro a proti hlavní analytička týdeníku Echo Lenka Zlámalová. Podle ní sociální demokracie ztratila kontakt se svými voliči. „Ti jsou dnes u Andreje Babiše. A proč? Protože na rozdíl od ní docela dobře ví, co se ve společnosti děje, a dokázal oslovit lidi s nabídkou, která jim byla blízká.“

Komentátor Patrik Eichler z Masarykovy demokratické akademie souhlasí, že zatím ještě nesledujeme to, co bychom mohli nazvali důkladnou reformou strany. „Strana, pokud má přetrvat a zvednout se, potřebuje překonat tři věci. První je výměna lídra, tam strana problém nemá.“ Další oblastí změny je programová obliba. „Tedy strana potřebuje zastávat ve výrazné politické otázce relativně oblíbenou pozici. A tady začínají být problémy, protože klasická sociálně demokratická témata jako zvyšování mezd, bezplatné zdravotnictví a další vytuneloval Andrej Babiš.“ Podívejte se na celý záznam na videu:

autor: jpr
Spustit audio