Dvory a rezidence ve středověku

17. srpen 2012

Celý jeden rok jsme se s PhDr. Danou Dvořáčkovou a PhDr. Janem Zelenkou věnovali životu panovníka a jeho dvora. Lidem, kteří vystupují z písemných pramenů jako jeho nejbližší okolí. Lidem, kteří pečovali o panovníkovo blaho a životní potřeby. Teď si vše můžete přečíst také v knize Curia ducis, curia regis. Panovnický dvůr za vlády Přemyslovců.

Kniha vyšla v závěru roku 2011 a je vyvrcholením tříletého projektu PhDr. Dany Dvořáčkové a PhDr. Jana Zelenky z Historického ústavu Akademie věd ČR. Do světa dvorské společnosti nechává nahlédnout v pěti základních kapitolách. V první Panovnický dvůr a jeho výzkum se dozvíte o dvorské problematice jako takové, protože dosud toto téma nebylo systematicky řešeno. Součástí je také rozbor metodiky zkoumání, možnosti práce s prameny a pochopitelně také terminologické otázky.

Druhá kapitola Skladba panovnického dvora vás v jednotlivých etapách provede služebnými posty v Čechách knížecích a královských od 10. do druhé poloviny 13. století. Současně se dozvíte také o rozdílech mezi dvorem panovníka a panovnice.
V třetí kapitole Každodennost panovnického dvora postupně projdete nejen všedními dny, svátky a slavnostmi, ale dozvíte se také o postavení žen na dvoře a výchově dětí. Ve čtvrté kapitole Panovnický dvůr v prostoru historici soustředili informace o panovnickém sídle i cestování dvorské společnosti. Pátá kapitola Dvorská rytířská společnost dovolí nahlédnout do světa ideálů i reality, těmito ideály vedené. Seznámíte se s rytířstvím, turnaji, ctnostmi i různými podobami lásky, která v mnohém společnost držela pohromadě.

Z knihy Curia ducis, curia regis. Panovnický dvůr za vlády Přemyslovců

V závěru knihy Curia ducis, curia regis vás čeká celkový pohled na Dvůr přemyslovských knížat a králů, který oproti některým starším tvrzením, nevystupuje z pramenů jako ten, který se pouze opičil po ostatních dvorech, ale jako ten, který byl smělým konkurentem a v některých etapách ostatní dvory dokonce převyšoval.

Další informace o světě středověkých knížat a králů najdete v rozšířené verzi na webu Leonarda v cyklu Dvory a rezidence ve středověku.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.