Drony Amazonu míří do Evropy. Zásilky budou zatím doručovat ve Velké Británii a Itálii

20. říjen 2023

Americká společnost Amazon chystá zavedení svých doručovacích dronů v Evropě. Firma oznámila, že se dohodla s leteckými regulátory v Itálii a ve Velké Británii, a její drony v těchto zemích tak mohou začít doručovat.

Nasazení dronů má být postupné, předpokládané zahájení provozu bude v roce 2024. Doručovací drony budou nejdříve ovládat lidé ze země, kteří budou muset mít drony neustále v dohledu.

Čtěte také

Plně automatizovaný provoz přijde až později, v řádu několika následujících let. Do roku 2030 by navíc ve Velké Británii mohlo létat až 900 tisíc dronů, uvedla v minulém roce britská vláda.

Společnost začala s provozem doručovacích dronů minulý rok v Kalifornii, používá je převážně na doručování svého zboží. Podle firmy drony od té doby doručily tisíce balíčků.

Na dronech pracují mimo Amazonu například i Google nebo Walmart. Můžeme tedy očekávat vzestup dronové dopravy v Evropě?

„Je docela příjemné slyšet o dronech v jiném kontextu než ve válce. To je dneska pro nás novináře nejčastější, že jsou asociace dronů nasazeny v nějakých bojích,“ komentuje situaci Petr Koubský z Deníku N.

Dlouhá cesta

Ačkoliv jsou některé zásilky, u kterých dává doručování pomocí dronů velký smysl – mezi ně mohou patřit například léky , v některých chvílích jsou podle Petra Koubského stále zbytečné. Aby se drony staly běžnou alternativou, bude se muset ujít ještě dlouhá cesta.

Drony nemají být plně automatické, mají být řízené na přímou viditelnost operátorem. V opačném případě je třeba zařídit výjimky a změny v regulaci leteckého provozu. Takže při větším nasazení dronů bude potřeba počítat i s nezanedbatelnými legislativními změnami.

Firmy do dvou let přejdou na generativní umělou inteligenci, smartphone už vlastní více než polovina lidí na zemi a firma X testuje poplatek za tweetování. Poslechněte si o novinkách ze světa internetu a technologií v pořadu Online Plus. Moderuje David Slížek.

autoři: David Slížek , aste
Spustit audio

Související