Draci jako podmořské elektrárny

20. květen 2010

Švédsko-britský technologický projekt Deep Green představuje přílivovou elektrárnu, která bude pracovat i v poměrně klidných vodách. Její plovoucí stanice připomínají draky vznášející se pod vodou.

Různé typy elektráren, které využívají energie mořského přílivu, pracují na mořské hladině. Objevují se ale i projekty přílivových energetických stanic, které operují v hloubce nebo nad mořským dnem. Takový je i švédsko-britský technologický projekt Deep Green. Jeho plovoucí stanice připomínají vznášející se draky.

Testy tohoto podvodního systému mají začít už příští rok, vyvinula ho švédsko-britská firma Minesto. Sto metrů nad mořským dnem se bude vznášet volně upoutaný "podmořský drak", který bude vybaven speciální turbínou. Drak má „prolétávat“ vodou a opisovat jakési "osmičky". Jeho pohyb bude až 10x rychlejší než pohyb aktuálního přílivového nebo odlivového proudu. Taková konstrukce tedy bude vhodná i pro oblasti s velmi pomalým prouděním vody. Drak bude také fungovat i v poměrně velkých hloubkách, kde už nehrozí kolize s čímkoliv, co pluje na hladině. Množství produkované energie má být několikrát vyšší, než je tomu u klasických upoutaných generátorů.

<object width="640" height="385"><param name="movie" value="https://www.youtube.com/v/1qCDRj8TE9Y&hl=cs_CZ&fs=1&rel=0"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="https://www.youtube.com/v/1qCDRj8TE9Y&hl=cs_CZ&fs=1&rel=0" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="385"></embed></object>

Nosná plocha draku má mít rozpětí asi 12 metrů a průměr turbíny má činit jeden metr. Součástí draku je i směrovka, která bude řídit tělo draku tak, aby turbína dávala maximální výkon, konkrétně až 500 kW. Proud je odváděn prostřednictvím kotevního kabelu a pak po mořském dně směrem ke břehu.

Příští rok chce výrobce experimentu vyzkoušet model draku zmenšený v poměru 1:4. Pokud bude pokus úspěšný, chystá se další zkouška. To už se bude jednat o deset exemplářů v plné velikosti, pro tento velký experiment se počítá s rozpočtem 40 milionů euro. Komerční generátor typu Deep Green má být k dispozici během dalších čtyř let. Celý projekt byl zahájen ještě pod křídly skupiny podniků Saab v roce 2003, firma Minesto se odštěpila i s ním v roce 2007.

Současné přílivové elektrárny se řadí většinou ke dvěma druhům. První je takzvaného barážového typu. Elektrárna přehrazuje záliv a funguje na principu rozdílu hladin, tedy podobně jako klasická vodní elektrárna. Druhý využívá povrchového průtoku, princip podobný pevně ukotvené větrné elektrárně. Existuje i experimentální projekt u dna upoutaných přetlakových pístů, které fungují na principu rozdílného dynamického tlaku vodního sloupce, tzv. Archimédův vlnově-kolébací systém (Archimedes Wave Swing, AWS). Projekt Deep Green, systém poměrně levných draků, je zcela nový princip výroby elektřiny. A zatím se zdá, že se bude jednat o nejlevnější typ přílivové elektrárny.

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.