Dopad meteoroidu na Měsíc v přímém přenosu

24. září 2010

Podruhé v posledním půlroce se astronomům z Marchallova centra vesmírných letů v Alabamě podařilo pořídit videonahrávku vzniku kráteru na Měsíci.

Videokamera připevněná k teleskopu o průměru optiky 25 cm 1. května zachytila slabý záblesk v měsíční oblasti zvané Mare Nubium (Moře oblaků) v blízkosti kráteru Bullialdus. "Nick Hollon, student Villanovy univerzity, který toto léto v Marchallově centru pracuje, nalezl záblesk trvající 0,4 vteřiny během zkoumání videonahrávek," říká Bill Cooke, jeden z vědců z Marchallova centra.

Podle jeho slov šlo o sporadický meteoroid s průměrem asi 32 cm a hmotností 15,5 kilogramů. Dle odhadů do Měsíce narazil rychlostí 194 000 kilometrů v hodině a při dopadu uvolnil energii odpovídající čtyřem tunám TNT, přičemž do jeho povrchu vyhloubil kráter minimálně 13,5 metru široký.

Logo

V listopadu loňského roku tentýž tým nalezl záblesk, který způsobil meteorit z roje Taurid, kousků hornin uvolněných kometou Encke. Každá kometa na své pouti sluneční soustavou ztrácí část své hmoty, která zůstává na oběžné dráze kolem Slunce. Tu a tam je hustota úlomků na dráze vyšší a když se tyto uzly střetnou se Zemí, pozorujeme meteorické přeháňky. Mezi nejznámější patří srpnové Perseidy, kdy během hodiny oblohou proletí na 120 meteorů.

Ačkoli vědci vědí, že meteoroidy na povrch Měsíce dopadávají každý den, videozáznamy těchto událostí mají k dispozici teprve od konce 90. let. "Je známo pár nezdařilých pokusů o videonahrávky ze 60. let a to s nejlepší technikou té doby," říka Cooke. "Dneska se to však může povést každému astronomovi-amatérovi s vybavením za asi 1 500 dolarů."

NASA opět plánuje vyslat na Měsíc astronauty, takže Marshallovo centrum coby součást NASA sleduje dopady meteoroidů na jeho povrch hlavně z toho důvodu. "Než na Měsíc pošleme další astronauty, chceme se dozvědět, ke kolika takovým malým dopadům dochází." Podle astronomů jsou totiž dopady dost silné na to, aby se úlomky hornin dostaly z kráteru do velkých vzdáleností, a NASA chce zjistit, jak velký problém by to mohlo znamenat pro další výpravy

Část videonahrávky ve vyšším rozlišení můžete shlédnout zde.

Ještě k terminologii; meteoroid je kousek horniny v meziplanetárním prostoru. Když se dostane do atmosféry Země, pozorujeme světelnou stopu, kterou nazýváme meteorem, a když jej na povrchu nalezneme, v rukou držíme meteorit.

autor: Oldřich Klimánek
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka