Dobrá zpráva pro staré malby

29. říjen 2009

Italští výzkumníci vymysleli nový systém, jak staré malby šetrně zbavit stop po předchozím restaurování.

V minulosti se při konzervování povrchu starých maleb, fresek a zlacených předmětů často používaly akrylové pryskyřice, které měly památky zpevnit a chránit. Moderní restaurátoři se tyto nánosy snaží odstranit, protože akrylové pryskyřice nejen dramaticky mění optické vlastnosti díla, ale v mnoha případech také urychlují jeho degradaci. Výzkumníci z univerzity ve Florencii teď vynalezli metodu, která akrylovou pryskyřici z citlivých povrchů odstraní šetrněji než tradiční metody.

Podstatou jejich čistícího přípravku je vodní mikroemulze s neviditelnými kapičkami organické sloučeniny para-xylenu, která pryskyřici rozpouští. Mikroemulzi výzkumníci "zahustili" pomocí speciálně modifikovaných molekul celulózy, která na sebe navazuje jednotlivé kapičky. Díky tomu je přípravek hustší a nemůže proniknout příliš hluboko pod povrch malby. Novinku výzkumníci úspěšně vyzkoušeli například na freskách z 15. století, které pokrývala 35 let stará vrstva akrylové pryskyřice. Mikroemulze ji dokázala kompletně odstranit a obnovit tak jasné barvy maleb.

Nový čisticí systém popisuje článek v časopise Angewandte Chemie.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.