Doba, kdy měl politik vedle sebe zpěváka, herce a hokejistu, je už trošku pryč, říká Matěj Ruppert

3. červen 2018

„Myslím, že jsem nikdy v životě neudělal špatné rozhodnutí. Respektive udělal, ale mám k tomu takový přístup – že to tak mělo být a nemá smysl se z toho hroutit. A člověk se z toho má jedině poučit,“ říká hudebník Matěj Ruppert, nedělní host Osobnosti Plus.

„Třeba první manželku jsem požádal o ruku po třech měsících vztahu, druhou po třech a půl letech. A nemyslím si, že ta první svatba byla chyba. Myslím, že to tak mělo být. Zažili jsme spolu krásného půl roku a myslím, že pro nás oba bylo dobře, že jsme se rozešli,“ dodává.

Zpěvák Matěj Ruppert se narodil 12. března 1978 v Praze. Je frontmanem skupiny Monkey Business a také příležitostný herec a porotce Superstar. Na základní škole byl členem folklórního souboru Rosenka. V průběhu studia na střední pedagogické škole se zúčastnil hudebně-soutěžního pořadu Caruso Show a zvítězil. Čtyři roky působil ve funky kapele Leguar GR. V roce 1999 se stal zpěvákem právě nově vznikajících Monkey Business a současně byl přijat na konzervatoř (obor populární zpěv), studium ale po půl roce ukončil. V současnosti se věnuje několika hudebním projektům.

Pocit, že někdo chce měnit jeho názor

O svém postoji k politice frontman Monkey Business říká: „Jsem často rozhněvaný, ale zase rychle zchladnu. Teď ve studiu jsem klidný, ale jestli zabrousíme na téma komunistů, současného premiéra nebo prezidenta, tak se vytočím.“ 

Mou výhodou bylo, že jsem byl vždy poměrně komunikativní člověk.
Matěj Ruppert

Na dotaz moderátorky v souvislosti s akcí „Vyměňte politiky“ z roku 2012, kde se zpěvák výrazně angažoval, Ruppert popisuje, proč v posledních letech už v oblasti politiky není tolik aktivní:

„Výrazně jsem podporoval kandidáta na prezidenta Karla Schwarzenberga, je to už nějaká chvíle, a od té doby si postupně říkám, jestli ta podpora nás, kulturních pracovníků, není kontraproduktivní. Myslím, že doba, kdy měl politik vedle sebe zpěváka, herce a dobrého hokejistu, je už trošku pryč. A myslím, že lidé se nechtějí nechávat ovlivňovat lidmi, o kterých mají pocit, že oni mají pocit, že nemají správný názor. I to je jeden z důvodů, proč si myslím, že je dobré nechat podporu politiků lidem se standardním zaměstnáním,“ zamýšlí se host Osobnosti Plus.

Politici, ne voliči

Zpěvák v úvaze o současné nekomfortní politické scéně ještě pokračuje: „Myslím, že problém dnešní politiky jsou samotní politici, ne jejich voliči. Lidé samozřejmě volí. Skutečné jádro problému ale vidím v souvislosti se skupinou politických činovníků, kterými jsou komunisti.

Ti tady během čtyřiceti let úplně zničili hospodářství, několik tisíc životů a sta tisíce lidí, kteří nemohli dělat to, na co měli talent. A nevím, jaké všechny další hrůzy tady prováděli... Možná tou úplně největší je zničení povědomí o tom, co je demokracie, co je svoboda, jak si jí vážit, jak ji budovat, co dělat, abychom o ni nepřišli, a jak je křehká. Bude trvat ještě dlouho, než se to změní. Abychom si budovali a zachovali demokracii, musíme být trpěliví,“ říká nedělní Osobnost Plus.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím hostem. Mimo jiné Matěj Ruppert ještě vysvětlí, proč se místo pedagogiky rozhodl věnovat hudbě, nebo jak v jeho dětství přistupovali ve škole k tomu, že má ADHD.

autoři: Barbora Tachecí , kte
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.