Dnešní Sardiňané jsou potomky pravěkých obyvatel ostrova

23. září 2010

Předci dnešních Sardiňanů přišli na tento středomořský ostrov už v době kamenné. Od té doby sem nepřišla cizí etnika a díky tomu jsou obyvatelé Sardinie po genetické stránce zcela jedinečná, ostře vyhraněná skupina.

Dějiny osídlení Sardinie sahají daleko do minulosti. V mladší době kamenné už tamější populace plně vzkvétala. Před třemi tisíciletími, v době bronzové, žilo na ostrově asi 300 tisíc lidí, kteří po sobě zanechali proslulé kamenné opevněné věže zvané nuragy. V následujících tisíciletích zůstával počet obyvatel stabilní. Změna nastala až před třemi staletími. Ještě v roce 1627 žilo na Sardinii 297 000 lidí, v roce 1781 už jich bylo 636 tisíc. V roce 1936 dosáhl počet obyvatel Sardinie milion a dnes je Sardiňanů 1 632 000.

Odkud tito lidé přišli? Jaká etnika se tu mísila? Nejnovější genetické výzkumy italských vědců přinesly překvapivé zjištění. Dnešní Sardiňané jsou potomky lovců, kteří ostrov osídlili v pravěku. Předek, u něhož by se protnuly linie rodokmenů většiny dnešních Sardiňanů, žil před 21 tisíciletími. První obyvatelé Sardinie zřejmě neměli na růžích ustláno. Počet obyvatel ostrova začal významně růst až před 14 tisíci roků.

Tato historie činí ze Sardinie jedinečné místo pro výzkum dědičných základů nejrůznějších chorob. U Sardiňanů je například silně rozšířena cukrovka prvního typu nebo roztroušená skleróza. Genetici doufají, že výzkumem DNA obyvatel Sardinie odhalí geny, které to mají na svědomí.

Zvukovou podobu tohoto článku můžete slyšet v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru 18.1.2008 v 9:00.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka