Dlouho očekávaný déšť na Titanu

18. březen 2011
Monitor

Sonda Cassini získala důkaz o tom, že v rovníkových oblastech Titanu prší metanový déšť.

V roce 2005 přistála na Saturnově měsíci Titanu sonda Huygens. Zaznamenala kanály, které vypadaly, jako by je do povrchu Titanu vyryl kapalný metan. Tato sloučenina se odpařuje z povrchových jezer, koncentruje se v atmosféře a může padat zpět v podobě deště. Žádný metanový déšť ani mraky však nad tropickou oblastí Titanu, kam sonda přistála, nikdo nepozoroval. Kanály proto teoreticky mohly být jen pozůstatkem dešťů z dávné minulosti Titanu. Důkaz o tom, že v rovníkových šířkách Titanu prší metan i v současnosti, přišel teprve nyní.

V září a říjnu 2010 pozorovaly přístroje sondy Cassini, která krouží kolem Saturnu, masivní systém mraků nad rovníkovou oblastí Titanu. Poté, co se mraky rozplynuly, se ukázalo, že povrch Titanu o velikosti Arizony a Nového Mexika dohromady na několik týdnů nápadně ztmavl. Nejlepším vysvětlením pro tento jev je podle astronomů to, že povrch zůstal vlhký po vydatném metanovém dešti.

Zdroj: ScienceDaily, University of Arizona

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.