Dita Přikrylová, Czechitas: Ukazujeme ženám, že IT neznamená práci ve sklepě, ale spoustu příležitostí

29. srpen 2016

Na českém trhu IT odborníků tvoří v současnosti podíl žen pouze deset procent. Stav navíc v posledních letech stagnuje.

„Je to běh na dlouhou trať. Naše iniciativa je investice do budoucna,“ uvádí zakladatelka neziskové organizace Czechitas Dita Přikrylová. Se svými kolegyněmi se snaží předávat zájemkyním své vědomosti z oblasti informačních technologií a přivádět k technickým profesím stále více žen. „Pokud se máme snažit změnit něco ve školách nebo na trhu práce, musíme očekávat, že efekt přijde třeba až za čtyři, pět let,“


Musím říct, že mám jen skvělou zkušenost ze studií i z práce, kdy je v mužském kolektivu daleko otevřenější přístup ke sdílení. Pomoc je obrovská. Každý kluk se mohl vždy přetrhnout, aby holce pomohl. Kolektiv je přátelský. Ale první krok vždy stojí na ženě, zeptat se, zvednout ruku.Dita Přikrylová

Počítače neopravujeme, ale můžeme

„Určitě bych obhájila firmy. Ty dávají najevo, že ženy v IT vítají, potažmo každého odborníka. Protože nedostatek IT odborníků je docela výrazný,“ vyvrací, že by společnosti upřednostňovaly muže. „Z tříletých zkušeností vzdělávání žen v republice vím, že si stěžují na nedostatek informací. Často si neumějí představit, co ajťák dělá, mají zažité stereotypy lidí, co pracují ve sklepě, a vůbec neví, že v IT je mnoho pozic, které jsou vhodné pro ženy,“ vysvětluje možné příčiny nedostatku žen v informačně technologických oborech.

„I babička se mě pořád ptá, jestli jí můžu spravit počítač, když pracuji v IT. A ono to tak vůbec vlastně není." Zdůrazňuje, že na vývoji aplikací či produktů se podílí mnoho rolí - od člověka, který je business analytikem, shromažďuje požadavky na vyvíjený produkt, přes lidi, kteří se zabývají analýzou, návrhem systému. „Což je kreativní práce, která vyžaduje mnoho dalších dovedností než jen programování a logický soubor dovedností. Potom tedy programátor, ale i mnoho dalších pozic v oblasti testování, implementací produktu u zákazníka a tak dále,“ pokračuje v možnostech uplatnění IT odbornice.

Czechitas

Mezi další důvody, proč se žena neprosadí v IT kolektivu, patří podle Přikrylové zejména nedostatek sebevědomí.

Šéfkami Googlu i Microsoftu v České republice jsou ženy

„Určitě musím říct, že pokud už ženy v IT jsou, tak jsou skvělé. I mnoho mužů říká, že jsou pečlivé, chytré, sebevědomé a je výborné, že tady máme takové příklady jako třeba šéfka Táňa z Googlu nebo Jana z Microsoftu.“

Pozitivní diskriminace


Problém Přikrylová vidí v samotném systému vzdělávání: „Zásadní problém je určitě i na školách a na celé výchově, která předchází budoucí volbě povolání u maturitní zkoušky nebo při volbě oborů.“ Mezi uživateli běžných technologií a aplikací je o 17 procent více žen uvádí například Přikrylová. Doplňuje také, že osnovy na středních a základních školách naprosto neodpovídají poptávce po dovednostech na současném pracovním trhu a dětem nedávají v tomto směru dobrý základ.

„Mnoho holek na středních školách studuje matematiku a úspěšně absolvuje státní maturitní zkoušku z matematiky. A vezměte si, o kolik je jich víc než kluků. Problém IT není v nedostatku vzdělaných žen, ale v tom, že holky s matematikou jdou na Matfyz, učit, do výzkumu nebo na ekonomickou školu. Kluci to ale berou jako koníček už na střední škole, proto jsou o krok dál,“ vysvětluje.

Šéfka Czechitas vidí cíl iniciativy nikoli v naprosté genderové vyváženosti, ale v potřebě ženy přivést k práci v IT oborech. „Pozitivní diskriminace trhu prospívá. Charakter toho, co děláme, je určitě diskriminační. Ale prospívá to společnosti. Výkon firem bude vyšší, když budeme diverzifikovat týmy, a budeme prosperovat jako stát,“ uzavírá.

autoři: Michael Rozsypal , bar
Spustit audio