Diskuze: Děti jako povolání, profese: máma

9. květen 2016
Dobrá vůle Plus

Když si ke třem vlastním braly dalších šest dětí, vůbec neřešily, co bude, až jednou pěstounská péče skončí. Příběhy jejich dětí sice mají vesměs dobrý konec, ale snadné roky to rozhodně nebyly. V závěru téhle cesty na ně ale čekal pocit prázdného hnízda a nový úkol: najít si v 50 letech práci.

„Vím, že tohle je problém i mnoha dalších pěstounek. Za ta dlouhá léta, co jsme byly doma, jsme ztratily svou odbornost, chybí nám praxe a na trh práce vstupujeme v tom nejhorším věku. Někdo to řeší tak, že si vezme další děti do pěstounské péče, ale já už jsem na to neměla sílu,“ říká Jarmila v dokumentu.


Poslechněte si dokument Hany Soukupové z cyklu Dobrá vůle s názvem Profese máma. A následně (od 25. minuty) diskuzi s odborníky. Na téma příjali pozvání Petra Winnette, ředitelka a zakladatelka Institutu rodinné péče Natama, o.p.s. a Helena Skálová z Gender Studies, o.p.s.

Pěstounská péče není ve většině případů jen radost z dětí, ale i mnoho stresů a problémů, které se leckdy podepíší i na zdravotním stavu pěstounek.

Dobrá vůle Plus

Diskusní část pořadu: V diskusní části pořadu Dobrá vůle Plus se hosté – Petra Winnette a Helena Skálová – zamýšlejí nad moderními způsoby náhradní rodinné péče. Maminky – pěstounky, které vychovaly šest i více dětí, se dnes jen obtížně vracejí na trh práce a hledají uplatnění. V současnosti by měl model pěstounské péče kopírovat běžnou rodinu, ve které vyrůstají děti, ale rodiče mají svá povolání.

„Děti se tak učí, že i rodič má ve svém životě úkoly a další role – maminka chodí do práce a vykonává svoje zaměstnání. Je to model výhodný nejen pro budoucnost dětí, ale i rodičů, kteří tak neztrácejí sociální kontakty a profesní znalosti“, říká Petra Winnette. Ale i pro maminky – pěstounky, které ve věku kolem 50 let hledají nové uplatnění, existuje několik cest a způsobů, jak využít získané znalosti a schopnosti. Které to jsou?

Poslechněte si rozhovor v pořadu Dobrá vůle Plus.

autoři: Lenka Svobodová , bar
Spustit audio