Dinosaurus, který dýchal jako pták

22. září 2010

Nový druh dravého dinosaura ukazuje, že neobvyklý dýchací systém ptáků má své počátky už u dinosaurů.

Dýchací systém ptáků vypadá zcela jinak než u savců - jejich plíce při dýchání nemění svůj objem a pumpování vzduchu pomáhají vzdušné vaky, které zasahují i do dutých kostí. Díky tomu mohou ptáci létat do větších výšek a dosahovat větších rychlostí, než netopýři a kaloni, kteří mají plíce typické pro savce. Vzhledem k tomu, že předchůdci ptáků podle současných teorií byli dinosauři, hledali paleontologové stopy po existenci vzdušných vaků na jejich fosíliích.

Aerosteon riocoloradensis

Zatím nacházeli jen ne zcela jasné známky. První přímý důkaz přinesl až objev dravého dinosaura, kterého v roce 1996 vykopal v Argentině známý paleontolog Paul Sereno a jeho tým. Dinosaurus, který dostal jméno Aerosteon riocoloradensis, byl 10 metrů dlouhý a žil v křídě asi před 85 miliony let. Několik let práce s čištěním kostí a jejich počítačovou tomografií nyní přineslo překvapivé výsledky: dravec, příbuzný allosaurům, dýchal podobně jako ptáci.

Jeho obratle, klíční a kyčelní kosti obsahovaly otvory, které ústily do větších dutin. Ty mohly za života vyplňovat právě vzdušné vaky napojené na plíce. Podle článku v PLoS ONE mají paleontologové tři možná vysvětlení, proč obrovský dravec dýchal podobně jako ptáci. Prvním je zvýšení efektivity plic a druhým redukce hmotnosti, která u dvounohého dinosaura mohla být významná. Třetí možností - které Paul Sereno dává přednost - je, že takto postavený dýchací systém dinosaurovi umožňoval efektivněji se zbavovat přebytků tepla.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.