Dinosauří bílkoviny vzdorují času

4. květen 2009

Z hadrosaura, který zemřel před 80 miliony let, se zachovaly nejen kosti, ale také kousky bílkovinných molekul.

Před dvěma lety publikovali vědci ze Severokarolínské univerzity v Raleighu článek o objevu 68 milionů let starého kolagenu ze stehenní kosti tyranosaura. Objev vyvolal nejen senzaci, ale také skepsi a dodnes se objevují nové studie, které jej zpochybňují. (Viz "související příspěvky".) Další objev ovšem ukazuje, že bílkoviny zřejmě skutečně mohou přežít neuvěřitelně dlouhou dobu.

Dinosauří bílkovinu tentokrát vědci izolovali z 80 milionů let staré fosilie "kachnozobého" býložravce druhu Brachylophosaurus canadensis. Kostru vědci objevili už v roce 2006 a o rok později dopravili do své laboratoře stehenní kost, která dosud vězela v silné vrstvě pískovce. Ve sterilních podmínkách laboratoře pak z kosti dokázali izolovat vzorky měkkých tkání, které analyzovali hmotnostní spektrometrií. Zjistili, že se jim do rukou dostal opět dinosauří kolagen - tedy protein, který je základní stavební hmotou pojivových tkání.

Výsledků testů protilátek ovšem ukazují, že ve vzorku se kromě kolagenu nacházejí také další proteiny pojiva - konkrétně laminin a elastin. Podle článku na stránkách Nature News tyto výsledky, které nebyly potvrzené hmotnostní spektrometrií, odborníci zatím považují za ne zcela podložené a čekají na další výzkum.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio