Digitální stomatologie využívá 3D tiskárny. Budou součástí zubních ordinací

5. listopad 2019

Současní studenti zubního lékařství zacházejí se 3D tiskem nejen kvůli své budoucí praxi. Slouží jim i při výuce.

Čelistní dlahy slouží při operaci ke správnému trojrozměrnému umístění uvolněného segmentu čelistí. Tisknou se na speciální stomatologické 3D tiskárně z pryskyřice, která polymeruje, tvrdne, díky laserovému paprsku. Při takzvané ortognátní chirurgii, která obecně léčí čelistní vady, se pacientům pražské Všeobecné fakultní nemocnice operuje také větší předkus či zákus. Tento typ operace se zde koná asi 6krát do týdne. 

Splinty (akrylátové dlahy) pro ortognátní (čelistní) operace, jak opouštějí 3D tiskárnu.

Anatomické modely se na tiskárně vyrábějí pro střední obličejové patro nebo pro operace, při kterých se po traumatech provádějí rekonstrukce spodních čelistí. Dvě čelistní dlahy pro operaci dvou čelistí vytiskne 3D tiskárna asi za čtyři a půl hodiny. 3D tiskárna zde proto pracuje každý den.  

Výhledově se počítá i s tiskem zubních náhrad, protože stomatologická 3D tiskárna umožňuje tisknout i drobnější můstkové nebo korunkové náhrady.

Studentka 5. ročníku stomatologie Renata Doleželová potvrzuje, že se s 3D tiskem setkává především při operacích čelistních anomálií. „3D tiskárna nám pomáhá vytvořit šablony, které pak používáme při operacích. Jsou vytvořeny pomocí snímků z rentgenu CBCT, díky těmto modelům už dopředu víme, jak čelist budeme na dlahách posouvat.“

CBCT je třídimenzionální vyšetření zubů a kostí hlavy. Zachycuje tkáně ve všech rovinách, a umožňuje tak zubním chirurgům mít prostorový přehled. Vytvořený model pak mohou lékaři vytisknout pomocí 3D tiskárny.

Pomocí 3D tiskárny si můžeme na základě snímků z CBCT rentgenu vytisknout model čelisti, který potřebujeme. Takový prostorový model je pro nás nenahraditelný. Taktilní vjem je totiž oproti  pouhému obrazu na obrazovce jedinečný.
MUDr. Josef Šebek, Stomatologická klinika VFN Praha

Další digitální pomocníci zubařů 

Nejmodernější počítačový systém CEREC dokáže vyrobit korunku nebo náhradu zubu přímo v ordinaci zubního lékaře. Ten pak nepotřebuje pomoc laboratoře. Zubař pomocí techniky také odhalí zubní kaz, intraorální skenery totiž mají i technologie pro jeho rozpoznání.

Digitální nástroje zubařů se stále vyvíjejí. Josef Šebek studoval před 10 lety a jak sám říká, digitální stomatologii se učil jen okrajově. „Dnes máme optické skenery tak malé, že můžeme skenovat přímo v ústní dutině. Tyto technologie se využívají v privátním sektoru velmi intenzivně a my nechceme, aby naši studenti zůstali pozadu. Chceme, aby byli v tomto prostředí konkurenceschopní,“ uzavírá Josef Šebek.

3D tisk se využívá také v ortopedii

autoři: Andrea Skalická , mrk
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.