Diagnóza Berlusconi

19. květen 2001

Tvůrci americké Ústavy dobře věděli, jak je důležité nebránit svobodě informací, pokud má demokratický systém fungovat. Přesto si sotva dokázali představit tak mohutný vliv, jaký mají sdělovací prostředky v dnešní době. Informace se valí ze všech stran a média proto zasahují přímo do základních buněk politického systému.

Dříve pouhý bonmot, že novináři jsou čtvrtou mocí ve státě, začíná ztrácet punc nadsázky a stává se realitou. Proto je možné uvažovat o tom, jak vedle odstavců o emisní bance a kontrolním úřadě napsat do ústavy jednu hlavu o médiích. Například o nové instituci, která by kontrolovala podmínky pro svobodný tok informací a tvrdě potlačovala všechny mediální monopoly.

Médiím připadá v mechanismu pojistek a rovnováh kontrolní funkce, přitom nesou velkou odpovědnost za kvalitu informací, podle kterých se občané rozhodují například ve volbách. Z toho vyplývá něco velmi důležitého - pokud jsou sdělovací prostředky součástí politického systému, měly by respektovat některé jeho základní zásady. A to je především dodržování rolí a dělba moci. Aby mohla média dobře plnit své funkce, neměli by novináři vstupovat do politiky, podobně jako by své pravomoci neměly překračovat vláda a parlament.

Otevřené propojení médií s politikou dnes ve zcela krystalické podobě nyní Evropa sleduje v Itálii. Mediální magnát Silvio Berlusconi vyhrál volby a bude sestavovat vládu. Zcela nepokrytý svazek může mít pro demokracii trvalé následky, i když si ho občané sami zvolili. Je možné si například představit, že Berlusconim ovládané mediální impérium bude pravdivě informovat o jeho vládě a mít k ní kritický přístup? Nezachvátí redaktory všech šesti veřejnoprávních a soukromých televizních stanic, které dnes Berlusconi kontroluje, nebezpečný virus autocenzury? Nikdo to dnes nemůže vyloučit.

V mnohem méně nápadné, ale o to nebezpečnější podobě probíhá něco podobného v České republice. Televize Nova, reprezentovaná zpravidla svým ředitelem Vladimírem Železným, má už třetí rok velký vliv na politiku díky dobrým vztahům s představiteli opoziční smlouvy. Politici ODS a ČSSD zase mají o to snadnější přístup do nejsledovanější televize. Ve zpravodajství Novy se dá vystopovat tendence, která straní jednomu politickému proudu a pokouší se diskreditovat jeho odpůrce. Jde o exemplární příklad nebezpečného systému vzájemné symbiózy: Politikové potřebují publicitu, sdělovací prostředky zase potřebují podmínky k práci, které jim mohou zajistit jen politikové.

Soukromá elektronická média potřebují licence, konkrétně Železný navíc podporu státu v boji s bývalými partnery. Veřejnoprávní média potřebují zvýšení koncesionářských poplatků, tištěná reklamu a sponzory. Možností, jak mohou politické a ekonomické špičky zasahovat do svobody sdělovacích prostředků, je nepřeberné množství. Co trpí především, to je ona důležitá kontrolní funkce, neboť se z demokracie postupně stává - mediokracie. Nejen tedy novináři, ale i celá společnost by se měla proti tomuto nebezpečí stavět. Jak se bude chovat Itálie, kde se tak viditelně propojily špičky politiky a médií, může sloužit jako vzor i příklad pro Čechy. Bude to zkušenost, která ještě nemá v demokratické Evropě precedens.

Radko Kubičko Napsáno pro Svobodnou Evropu a Respekt vrámci cyklu Dnešek

ČRo 6 / RSE

19. května 2001

Napište nám, co si o tom myslíte VY: rse@cro.cz

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.