Děti, které plavou, jsou chytřejší

19. listopad 2012
Monitor

Děti, které se učí plavat už v útlém věku, se v mnoha směrech vyvíjejí rychleji než jejich vrstevníci. Vyplývá to ze studie australských vědců.

Vědci z Griffithova ústavu pro výzkum vzdělávání (Griffith Institute for Educational Research) vyzpovídali ohledně plavání rodiče asi 7000 pětiletých a mladších dětí z Austrálie, Nového Zélandu a Spojených států. Dalších 180 tří-, čtyř- a pětiletých dětí prošlo intenzivními testy. Z výsledků této zatím nejkomplexnější studie vyplynulo, že děti, které v útlém věku chodí na plavání, dosahují celé řady vývojových milníků a dovedností dříve než odpovídá normální populaci.

Rozdíly mezi plavajícími dětmi a neplavci se projevovaly bez ohledu na pohlaví a socio-ekonomické zázemí. Plavající děti se rychleji vyvíjely po fyzické stránce, ale také lépe skórovaly v disciplínách, které vyžadují vizuálně-motorické dovednosti – kupříkladu ve vystřihování nůžkami, vybarvování nebo kreslení linií a tvarů. Dokázaly se lépe vyjadřovat a lépe zvládaly různé matematické úlohy. To je podle vědců cenné především při přechodu z předškolního do školního prostředí.

Zdroj: Griffith University

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.