Delší spánek chrání teenagery před depresí

4. leden 2010

Pohled na deprimovaného dospívajícího jedince není nic příjemného. Dobrá zpráva je, že se mu dá celkem lehce pomoci: stačí teenagera dřív poslat do postele.

Nová studie výzkumníků z Kolumbijské univerzity ve Washingtonu potvrzuje, že nedostatek spánku je jedním z hlavních faktorů, které se podílejí na vzniku depresivních stavů. Vědci shromáždili údaje o necelých 16 000 teenagerů, které pocházely jak od dětí, tak od jejich rodičů. Zjistili, že depresemi trpělo víc než 7 % dětí a 13 % někdy zauvažovalo o sebevraždě.

Hlavním faktorem, který se na této tendenci podílel, bylo pozdní uléhání a příliš krátká doba spánku. U dětí, které rodiče posílali spát kolem půlnoci, nebo ještě později, byla pravděpodobnost rozvoje deprese o 24 % vyšší než u dětí, které chodily spát okolo desáté hodiny. Pravděpodobnost sebevražedných úmyslů byla vyšší o 20 %. Vliv měla také celková doba spánku: děti, které obvykle spaly jen pět a méně hodin, byly k rozvoji deprese o celých 71 % náchylnější než děti, které si pospaly 8 nebo 9 hodin.

Spánková deprivace se podle autorů studie na vzniku depresí a sebevražedných stavů může podílet celou řadou způsobů. Chronický nedostatek spánku může ovlivnit soustředění a emotivní odpověď mozku na nepříjemné podněty, podkopávat schopnost vyrovnat se se stresem nebo narušovat vztahy mezi teenagery a jejich okolím.

Zdroj: American Academy of Sleep Medicine

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio