David Šťáhlavský: Ruská armáda cestou k reformám

22. září 2010

Tento týden si zaslouží být v Rusku pojmenovaný – armádní. To, o čem se mluvilo desetiletí, se stalo skutečností. Prezident Medveděv zrušil dva vojenské okruhy a vytvořil současně 4 nové, nebo staronové.

Vojensko-administrativní změny nejsou zas až tak důležité, ale revoluční je to, že právě zkostnatělé administrativní dělení poprvé povyšuje na efektivní celek operativně-strategické velení, které se bude na základech nových okruhů vytvářet. Okruhy se sice totiž historicky a periodicky měnily ve svých hranicích, ale nadále zůstávaly oněmi dinosaury, nečinnými a neakceschopnými. Namísto Moskevského, Leningradského, Severokavkzaského, Povolžsko-Uralského, Sibiřského a Dálněvýchodního vznikne k 1. prosinci jeden Západní okruh se sjednoceným taktickým velením v Petrohradu, Centrální okruh s hlavním štábem v Jekatěrinburgu, Východní bude sídlit v Chabarovsku.

Zajímavé je zdůvodnění vzniku Jižního vojenského okruhu; počet jeho příslušníků se navýší s ohledem na připravovanou Olympiádu v roce 2014 a potenciální hrozbu ze strany Gruzie. Znamená to, že sportovce nebude hlídat tradičně policie (Medveděv připravuje skutečně přejmenovat milici na policii i v Rusku), ale armáda. Místo Olympiády se tedy můžeme zřejmě těšit na vojensky organizované hry po vzoru Spartakiády. A co se týče vojensky zdecimované Gruzie, jde o argument více než pochybný. Spíše se tady Ruská armáda připravuje na demonstraci síly vůči okolním zemím, Gruzii možno vyloučit. Armádní reforma má celkově ale logiku a zdá se, že se prezident nechal přesvědčit konstruktivními reformátory, kteří chtějí amputovat vojenské mašinérii zbytečná závaží, jež ji brání v efektivním rozvoji. Poprvé se totiž také elitní námořnictvo dostane pod jednotné velení zmíněných operativních štábů.

Jiná věc je, jak na reformy budou reagovat sami vojáci. Oficiálně nemají změny vést k propuštění a zeštíhlování ozbrojených sil. To ale odporuje oficiálním plánům Kremlu, zredukovat počet vojáků v zemi do roku 2012 o 130 tisíc, na 1milión. Konkrétně to znamená, že armádní centrála zeštíhlí 2,5krát a třeba počet námořních důstojníků se zredukuje z 355 tisíc (2008) na 150.000! Ve vojenské reformě jde, ale jak už to bývá, o velké peníze. Ty, na které si přijdou firmy pověřené stavbou nových velících objektů, i vojáci sami, kteří budou prodávat už nepotřebné nemovitosti. Jejich cena se odhaduje na několik miliard dolarů. Výtěžek se má investovat do bydlení vojáků z povolání, kteří tradičně nemají kde bydlet. Proto se rozvádí, proto pijí, proto nemají děti. Je to problém latentní, chronický a pravděpodobně v současném systému neřešitelný stejně jako za komunismus.

Takže nemovitosti se možná sice prodají, ale byt za ně dostane jen zlomek potřebných oficírů. Ono i tvrzení, že se nepotřebné domy prodají, není úplně přesné. Podle ruského tisku řada lukrativních objektů (hlavně na dobrých adresách v Moskvě) se už nákladně rekonstruuje a nevypadá to, že by se dostala do prodeje. Kolik bude rekonstrukce stát, se zatím neví, ale například stěhování hlavního štábu Vojenské námořní flotily z Moskvy do Petrohradu se už před třemi roky odhadovala na 1bilión rublů, v přepočtu asi 700 miliard korun. Teď sice námořníkům mají být nadřízena sjednocená strategická velení, ale to neznamená, že jejich vznik a stěhování by měly být zásadně levnější. Peněžní tunel, který armádní reforma s sebou přináší je ale jen úbytnou hodnotou zásadního kroku Ruska k potřebné změně, o kterou si dosavadní organizace armády už dlouho říkala. Sami vojáci, jistěže ti, kterých se to nedotkne, s ní souhlasí.

Prezident Medveděv tak dal ministru obrany volnou ruku k největší reformě ruských ozbrojených sil za poslední desetiletí. A aby toho nebylo málo, vojáci se také přezbrojí za 19 biliónů rublů. Potrvá to, pravda, deset let, ale ruská armáda bude na konci dekády bojeschopnější a univerzálnější. Podle ministra obrany Anatolije Serdjukova, který své plány konzultoval aktuálně s americkým kolegou Robertem Gatesem, se vojenský rozpočet navýší o 46%. Nové zbraně a zbraňové systémy už nebudou jen ruské provenience, ale také třeba americké … Domácí produkce bude přesto, pochopitelně rozhodující a na domácí „oboronce“, tedy domácím zbrojním průmyslu má stát také celkový ekonomický rozvoj země. Už za 5 let špičkové zbraně mají tvořit 30% morálně zastaralé výzbroje bývalé Rudé armády. Té armády, která dodnes chodí v onucích a jejíž příslušníci sem-tam umírají hlady.

V roce 2020 má podíl nejmodernější techniky tvořit už 70%. Je to zatím jen plán a teprve se ukáže, nakolik reálný. Kritici teď ale varují, že reforma armády bude vyžadovat početně vyšší odvody branců. Například. A protože služby schopných ruských mladíků je pomálu a protože starých byrokraticko-defraudačních možností zná Rusko nesčíslně, můžeme se už teď jízlivě ptát, kam reforma dojde? Přitom bychom jí ale měli nejspíše držet palce, moderní ruská armáda moderního ruského státu je dobrým štítem pro celou Evropu.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání. Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas.


autor: dst
Spustit audio