Dánsko otevřelo první domov důchodců pro LGBT komunitu

9. červen 2016

V dánském hlavním městě Kodani otevřeli během oslav tamního pochodu hrdosti první domov důchodců určený pro homosexuály, bisexuály a transgender osoby.

O důvodech vzniku informuje dánská verze online deníku Local.

Otevření podobného domova se plánovalo od listopadu minulého roku. Cílem projektu je, aby lidé z této menšiny mohli dožít svůj život v důstojném prostředí, kde nemusí skrývat svoji orientaci.

„Víme, že lidé z LGBT komunity se často uzavírají do sebe, když se dostanou do běžného domova důchodců. Staří lidé žili v době, která byla obecně méně otevřená a tolerantní a svoji sexuální orientaci bylo obtížnější veřejně přiznat, pokud se odchylovala od běžné normy,“ říká zástupkyně dánské LGBT komunity ViviJelstrup.

Mnozí raději zůstanou uzavření, než aby podstupovali další boj o uznání své odchylky. Pak nemohou být sami sebou a často zůstávají osamělí. A to je přesně ten důvod, proč potřebujeme místo, kde lidé z LGBT komunity mohou otevřeně mluvit o životě, který vedli,“ dodává Vivi.

Čtěte také

Třiaosmdesátiletý Helge Madsen žil ve tamním domově ještě před tím, než byl jeho účel takto specifikován. Dánské televizi řekl, že mu trvalo celé čtyři roky, než přiznal pečovatelskému personálu svoji homosexuální orientaci.

Otevření domova důchodců se účastnila i kodaňská zástupkyně starosty Ninna Thomsen. Vznik podobného zařízení je podle ní součástí dlouhodobé strategie města umožnit všem obyvatelům, aby se cítili vítaní. „Nesmíme zapomínat, že zde žije generace, která o svá práva a toleranci musela bojovat,“ dodala místostarostka.

Přestože domov důchodců Slottet formálně přijal svoji LGBT identitu, je pochopitelně i nadále otevřen lidem všech sexuálních orientací.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

Spustit audio