Daniel Veselý: Zeman či Trump aneb najdi deset rozdílů

9. únor 2016

Prokremelská televizní stanice Russia Today nedávno na svých webových stránkách zveřejnila text s názvem Spřízněné duše na obou stranách Atlantiku: Dokážete odlišit Donalda Trumpa od českého prezidenta? V tomto článku čtenář nalezne deset výroků, jež pronesl buďto Donald Trump, nebo Miloš Zeman. Občas by se někomu mohlo zdát, že některá z uvedených tvrzení mohli vyřknout oba politikové naráz.

Česká republika má skvělý vývozní artikl, a tím je její hlava. Řada světových sdělovacích prostředků poslední dobou celkem často západní veřejnost seznamovala s názory Miloše Zemana, třeba o tom, že uprchlická a migrační krize je řízenou invazí, již má na svědomí Muslimské bratrstvo.

Český prezident přitom toto své stanovisko opírá pouze o prohlášení dvou vysoce postavených politiků, kteří nejsou muslimským bratřím nakloněni, a to proto postrádá jakoukoliv výpovědní hodnotu. Pozornosti západních médií taktéž neuniklo Zemanovo tvrzení o tom, že integrace muslimů v západní Evropě je prakticky nemožná, ačkoliv zkušenost západní Evropy hovoří poněkud jinou řečí.

Jejich divákům a čtenářům je nezřídka připomínáno, že Miloš Zeman je proslulý svými islamofobními a protiuprchlickými projevy. To jistě není nic, čím by se Česká republika mohla před světem chlubit, spíše naopak, nicméně doma Zemanovi preference stále rostou. Nebylo by od věci, kdyby tato podivná korelace byla podrobena samostatné analýze.

Čtěte také

Na druhou stranu západní média samozřejmě věnují mnohem více pozornosti republikánskému kandidátovi na úřad amerického prezidenta Donaldu Trumpovi, jehož podobnosti s Milošem Zemanem si všimla i prokremelská televizní stanice Russia Today.

Ruský televizní kanál na svých webových stránkách zveřejnil pozoruhodný kvíz, jenž obsahuje deset výroků, a čtenář má určit, zda je pronesl Donald Trump či Miloš Zeman. Ačkoliv se to na první pohled nemusí zdát, některá z těchto tvrzení, například o imigrantech nebo politické korektnosti, by skutečně mohli pronést oba dva.

Donald Trump prohlásil, že by se jeho elektorát nezmenšil, ani kdyby někoho zastřelil

Donalda Trumpa a Miloše Zemana zdaleka nespojují pouze jejich nesmiřitelné postoje vůči muslimům a imigrantům či pozitivní hodnocení ruského prezidenta Vladimira Putina, ale i záliba ve vulgárních výrazech, nevkusných bonmotech a zkratkovitých myšlenkových excesech.

Je to sice pouhá náhoda, ale oba politikové se téměř v tutéž dobu blýskli podobně zabarvenými „bonmoty“. Donald Trump prohlásil, že by se jeho elektorát nezmenšil, ani kdyby někoho zastřelil, a Miloš Zeman se zase nechal slyšet, že vrcholných politiků se lze zbavit buď demokratickou cestou nebo kalašnikovem.

Čtěte také

Je zajímavé pozorovat, že Trumpův výrok mohl vyvolat nadšení snad jen u jeho skalního voličského jádra, jež se skládá z pravicově orientovaných Američanů, zatímco vtipkování údajně levicového a lidového prezidenta ocenilo široké spektrum jeho stoupenců v tuzemsku.

Všímavému pozorovateli rovněž nemusí uniknout skutečnost, že mnozí podporovatelé české hlavy státu zároveň vnímají Spojené státy jako ultimátní zlo. Kdyby Donald Trump nakonec usedl v Oválné pracovně, nebylo by pochyb o tom, že především zahraničněpolitické angažmá Spojených států by se pro řadu zemí stalo opravdovou noční můrou.

Donald Trump

Tak či onak, mezi oběma politiky přece jen existuje jeden podstatný rozdíl. Český prezident ve svých rukou nemá téměř žádnou faktickou moc; popularitu se snaží získat horlivým populismem a šířením strachu z uprchlíků a migrantů, zatímco Donald Trump v úřadu amerického prezidenta by ji tímto způsobem vůbec získávat nepotřeboval.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Daniel Veselý se věnuje problematice Blízkého a Středního východu. Je externím spolupracovníkem Českého rozhlasu.

Spustit audio