Daniel Veselý: Kauza ropovodu Bakken. Policejní násilí a možné ohrožení svobody slova v USA

28. listopad 2016

Policejní represe a ohrožení svobody projevu jsou příznačné spíše pro autokratické a nedemokratické režimy. Kauza týkající se protestů proti výstavbě ropovodu Bakken ve Spojených státech, kde se demonstrující dostávají do křížku s policejními složkami, ale ukazuje, že výjimka potvrzuje pravidlo.

Přestože má fenomén policejního násilí ve Spojených státech, kde jsou lidská práva skloňována ve všech pádech, svou tradici, přece jen je okolo něj našlapováno po špičkách. Justiční systém USA má oproti soudnictví v autokratických a diktátorských zemích přirozeně svá pozitiva a oběti policejní zvůle se mohou dovolávat svých práv.

Jenže tento objektivní fakt sám o sobě neřeší problém policejního násilí, jemuž ve Spojených státech čelí nejen mnozí Afroameričané, ale v těchto dnech i domorodí Američané a environmentální aktivisté.

V souvislosti s protestními akcemi namířenými proti vybudování ropovodu Bakken v Severní Dakotě americké sdělovací prostředky nehovoří pouze o nadměrném použití policejní síly, ale objevilo se dokonce i podezření, že je ohrožena svoboda slova.

Ropa a posvátná zem

Série demonstrací proti výstavbě ropovodu Bakken, jehož délka má přesahovat 1800 kilometrů, byla zahájena letos v létě. S nápadem realizovat výstavbu ropovodu přišla společnost Energy Transfer Partners, která získala zelenou od Obamovy administrativy. Za roznětku rozsáhlých protestů, do nichž se vedle domorodých Američanů zapojili ekologičtí aktivisté, lze považovat skutečnost, že stavba ohrožuje ekosystém rezervace Standing Rock a narušuje posvátná indiánská místa.

Logo

Zatímco se americká mainstreamová média soustředila na vzájemné potyčky mezi zasahujícími policisty a demonstranty nebo na skutečnost, že aktivisté rozbili ležení na soukromé půdě, levicové sdělovací prostředky akcentovaly policejní brutalitu vůči pokojným demonstrantům.

Celkem byly od zahájení protestů při střetu s ozbrojenými policisty, kteří proti protestujícím nasadili slzný, pepřový a dávivý plyn a použili gumové projektily, zatčeny téměř tři stovky osob. Mezi zadrženými byla třeba známá novinářka Amy Goodmanová, která byla obviněna z trestného činu výtržnictví, nicméně obvinění proti ní bylo posléze staženo.

Otevřený dopis Obamovi

Kontroverze okolo výstavby ropovodu přitáhla také pozornost herečky Shailene Woodleyové a dokumentaristky Deiy Schlosbergové. Woodleyová byla zatčena během nenásilného protestu, když jeho průběh natáčela na kameru, a o tomto incidentu informovala CNN.

Schlosbergová skončila za mřížemi rovněž kvůli tomu, že protesty natáčela, a v současné době jí hrozí trest odnětí svobody v trvání až 45 let. Zhruba třicet celebrit včetně na Oscara nominovaného režiséra Joshe Foxe, zpěváka Neila Younga a herečky Daryl Hannahové podepsalo otevřený dopis prezidentovi Obamovi, aby dokumentaristku omilostnil.

Barack Obama

Jakmile v zemi, která si nade vše cení svobody slova, dochází k podobným excesům, kdy se v ohrožení ocitá svoboda tisku, je zapotřebí zbystřit. Jestliže jsou problémy ve Spojených státech spojovány spíše se sociálními, ekonomickými či rasovými tématy, svoboda projevu a tisku zůstává nedotknutelným tabu.

Na druhou stranu veřejný apel amerických celebrit žádající o pardon pro uvězněnou dokumentaristku ukazuje na jejich vyspělé povědomí o lidských právech a také na možnosti, kterak politický systém ve Spojených státech konfrontovat.

Spustit audio