Daniel Kroupa: Přinesou krajské volby změnu?

4. září 2020

Není nic neobvyklého, že volby bývají přípravou na ty příští. O letošních krajských a senátních volbách to platí ve zvýšené míře.

Hraje se v nich i o Poslaneckou sněmovnu, o kterou budou strany a koalice zápasit příští rok. Cílem opozice je zlomit hegemonii hnutí ANO, které se stabilně v průzkumech veřejného mínění drží kolem 30 procent. Zatímco druhá nejsilnější strana má podporu pouze poloviční. Chce hlavně ukázat, že reálná podpora vládnoucího hnutí klesá a že není neporazitelné.

Čtěte také

Do Senátu, ve kterém dosud není zastoupeno, zvolilo hnutí ANO strategii zaměřenou na účast, nikoli na vítězství. Své kandidáty nepostavilo do všech obvodů, ale síly napřelo na to, aby se alespoň některý z nich do horní komory probil. I v případě, že se to podaří, tak by tato komora zůstala v rukou opozice.

V krajských volbách jde o víc, protože se jedná o skutečný podíl na výkonné moci. Připomeňme si, že se v roce 2016 ANO podařilo zvítězit v devíti krajích ze 13 a v pěti získalo hejtmanskou funkci. Letos se opoziční strany budou především snažit využít skutečnost, že v některých regionech je hnutí v důsledku různých afér oslabeno.

V Brně musela být jeho organizace nedávno rozpuštěna, protože klíčové osoby jsou trestně stíhány pro korupci. Středočeská hejtmanka se zas počátkem koronavirové pandemie zapletla do konfliktu se záchranářkou, která si stěžovala na nedostatek pomůcek.

Pětitisícový dar důchodcům

V Olomouci populárního a vítězného lídra za podivných okolností sesadili z pozice hejtmana. A našly by se i další případy, které voliči zřídkakdy odpouštějí. A pokud na ně zapomněli, můžeme předpokládat, že jim je v kampani někdo připomene.

Čtěte také

Ještě jednu věc ale příznivci některých politických subjektů a jejich vůdců nemají rádi: slabost. Týká se to hlavně těch subjektů, které nemají pevný ideový základ a jasný program, nebo které obojí ztratí.

Protikorupční tažení, které hnutí ANO přivedlo na politické výsluní, vyvanulo s konfliktem zájmů jeho předsedy. Taky s maléry některých jeho politiků, které nejsou menší, než byly těch, proti kterým nastoupilo. Zůstala jenom síla a moc, která mnohé lidi fascinuje a přitahuje. Pokud i ta začne mizet, opadají jako suché listí ze stromů na podzim.

V nadcházejících volbách se tedy bude muset hnutí ANO hodně snažit, aby potvrdilo svůj potenciál. A nevstoupilo na klesající dráhu voličské podpory, která by je ve volbách sněmovních mohla zbavit schopnosti vytvořit vládní většinu.

Daniel Kroupa

Jestli zabere příslib pětitisícového daru důchodcům není jisté. A na další už nezbývá mnoho času. Spíše nás čekají nepopulární opatření vlády proti rychle se šířící nákaze čínské chřipky, která nikomu dobrou náladu nepřinesou.

Pokud však opozice těchto příležitostí nedokáže využít, výměny vládní garnitury se ani napřesrok obávat nemusíme.

Autor je filozof a pedagog

autor: Daniel Kroupa
Spustit audio