Další olympiáda bez Ruska? Jsme na okraji propasti, píše Putinovi šéf ruské antidopingové agentury

Světová antidopingová agentura (WADA) v týdnu oznámila, že ruská strana nedodržela termín, v němž jí měla zpřístupnit výsledky dopingových testů.

Údaje z moskevské laboratoře měly mezinárodním expertům umožnit identifikovat ruské sportovce, kteří používali doping pod ochranou starého vedení Ruské antidopingové agentury, uvádí ruský portál RBK.

Bez steroidů a zakázaných látek si Rusové svůj sport nedokážou představit. Na milost je ale vzali předčasně, tvrdí Jan Chlumský

Ruští sportovci na stupních vítězů při zimní olympiádě v Soči

Rusko a jeho sportovci byli jen před pár dny „podmínečně vzati na milost“. Světová antidopingová agentura (WADA) totiž zrušila jejich skoro tříletou suspendaci.

Na zveřejnění testů měla ruská agentura čas do Silvestra. V půlce ledna tak bude vedení Světové antidopingové agentury jednat o tom, zda její ruská afilace nenarušila kodex této světové organizace. V důsledku by mohla být ruským sportovcům opět zakázána účast v mezinárodních soutěžích, podotýká RBK.

Francouzský deník Le Monde si všímá slov předsedy WADA Craiga Reedieho. Ten 1. ledna prohlásil, že je situací „hluboce zklamaný“. Status ruské agentury však prozatím nezrušil a rozhodnutí nechal až na půli tohoto měsíce. WADA je prý navíc „stále připravená vzorky testů převzít“.

Dvojí metr

Svým prohlášením Reedie vyvolal rozhořčení řady odborníků, mimo jiné i Americké antidopingové agentury, která takový odklad považuje za neopodstatněný a podezřelý. „Situace je směšná a ukazuje Světovou antidopingovou agenturu ve špatném světle,“ říká šéf amerických komisařů Travis Tygart.

Nad tím, proč se má v případě Ruska měřit dvojím metrem, se pozastavují i další. „Jako by Rusové měli mít o trochu víc času než ostatní. Vypadá to, že mezi WADA a Ruskem dochází k tajným dohodám, a to mě znepokojuje,“ cituje Le Monde bývalého ředitele WADA Davida Howmana.

Čtěte takéStále nemáme záznamy z ruské laboratoře, stěžuje si Světová antidopingová agentura

Portál RBK přidává, že WADA požádala ruskou stranu o přístup k laboratorním výsledkům dopingových testů v září minulého roku. Tehdy Ruskou antidopingovou agenturu k překvapení mnohých znovu začlenila do svých řad.

Ze strany mezinárodní antidopingové organizace to bylo považováno za velkorysé gesto. Umožnilo Rusku vrátit se do mezinárodního sportu méně než tři roky poté, co proti němu byly zavedeny sankce kvůli systematickému dopingu, na němž se podílely ruské státní instituce včetně tajných služeb.

Ruské ministerstvo sportu se výměnou za to zavázalo, že pustí mezinárodní experty do svých laboratoří a dodá jim vzorky, které budou vyhodnoceny jako podezřelé. Již v té době však mnozí experti na doping rozhodnutí WADA označovali za „zradu“ a varovali, že Světové antidopingová agentura se nechává vodit za nos.

Na okraji propasti

Koncem prosince se situace ještě zkomplikovala. Šéf Ruské antidopingové agentury Jurij Ganus se otevřeně obrátil na Vladimira Putina. Varoval ho, že pokud mezinárodní experti zavčas nezískají přístup k údajům z moskevské laboratoře, Rusko se může ocitnout ve „sportovní izolaci“. Tamní sportovci by tak mohli přijít o možnost startovat ve světě, hrozit může i zákaz mezinárodních soutěží v Rusku.

Čtěte takéTokio 2020 bez dronů. Organizátoři olympijských her bezpilotní letadla zakázali

„Pro Rusko to bude znamenat sebeizolaci. Jsme na okraji propasti, a proto vás osobně prosím, abyste zachránil současnost i budoucnost našeho čistého sportu, současnost i budoucnost celé jedné generace ruských sportovců,“ apeloval Ganus na Putina s tím, že existují lidé, kteří se snaží předání dopingových testů zabránit. V současné chvíli prý přitom není důležité, co experti v ruských laboratořích najdou, ale jak se s tím Rusko vyrovná.

Odpověď byla lakonická. „Většina obav Jurije Ganuse je neopodstatněná a spolupráce mezi Moskvou a Světovou antidopingovou agenturou pokračuje,“ vzkázal Kreml. Ve skutečnosti však experti WADA do konce roku do moskevské laboratoře vpuštěni nebyli, připomíná portál RBK.   

Deník Le Monde má za to, Rusko velmi riskuje. Pokud jeho národní antidopingová agentura přijde o svůj status, bude čelit tvrdým sankcím, kterým v září minulého roku jenom zázrakem uniklo. Asi nejcitelnější z nich by mohl být zákaz účasti na letní olympiádě v Tokiu v roce 2020.

Bylo by jen slabou útěchou, kdyby ruští sportovci mohli soutěžit pod neutrální vlajkou jako na loňských zimních olympijských hrách v Pchjongjangu, dodává Le Monde.

autor: Jan Machonin
Spustit audio