Další klam orchidejí: vůně kořisti

7. srpen 2009

Jeden druh asijských orchidejí k sobě láká opylovače velmi neobvyklým způsobem a za pomoci velmi exotické chemické sloučeniny.

Orchideje jsou ve světě rostlin protřelými podvodníky, kteří k sobě opylovače lákají pomocí široké škály klamných manévrů. Některé napodobují pohlavní partnery hmyzu, který je opyluje, zatímco jiné se tváří jako mnohem lákavější květy, kterým hmyz dává přednost. Na zcela novou strategii teď narazili botanikové z Univerzity v Ulmu při studiu orchidejí druhu Dendrobium sinense, které rostou na čínském ostrově Chaj-Nan.

Zjistili, že květy produkují vůni, která napodobuje poplašné feromonové signály místních včel. Falešný poplach ke květům láká sršně (Vespa bicolor), kteří včely loví a odnášejí je svým larvám jako potravu. Hlavní součástí klamavé vůně je sloučenina Z-11-eikosen-1-ol, která je u hmyzu raritou a u rostlin byla zaznamenána vůbec poprvé.

Německým vědcům se tento objev podařil díky dřívějšímu pozorování čínských kolegů. Ti si všimli, že mezi orchidejemi a sršni se děje něco zvláštního - hmyz se na květy snášel způsobem, který daleko víc připomínal útok na kořist, než mírumilovné usednutí opylovače.

Výsledky studie zveřejnil časopis Current Biology.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio