Cvrčci: ničitelé rostlin, ale i opylovači

16. leden 2010

Cvrčci jsou známí jako nemilosrdní ničitelé rostlin, ale jeden druh jim naopak podává pomocnou ruku. Hlavním opylovačem orchidejí z ostrova Réunion totiž není nikdo jiný než dosud neznámý druh cvrčka.

Ochideje rodu Angraecum mají až 30 cm hluboké květy. Charles Darwin při zkoumání druhu Angraecum sesquipedale předpokládal, že opylovačem těchto orchidejí musí být nějaké druhy můr s velice dlouhým sosáčkem. Pozdější výzkum ukázal, že Darwin se nemýlil - ale jen v případě orchidejí z Madagaskaru. Na ostrově Réunion žádné druhy můr, které by orchideje mohly opylovat, nežijí. Jejich funkci zde u dvou druhů (A. bracteosum a A. striatum) zastupují drobní zpěvní ptáci kruhoočka (Zosterops borbonicus a Z. olivaceus), kteří se živí nektarem z květů. Další druh místních orchidejí, Angraecum cadetti, má ale zcela jiného opylovače.

Poté, co britští botanikové přes den nedokázali objevit žádného opylovače těchto orchidejí, umístili kolem květů infračervené kamery. Noční nahrávky ukázaly, že květy opyluje dosud neznámý druh cvrčka z rodu Glomeremus. Cvrčci postrádají křídla, takže se musí vyšplhat po listech orchidejí a skoky překonávat vzdálenosti mezi jednotlivými květy. Své okolí přitom zkoumají nápadně dlouhými tykadly. Výsledky výzkumu ukazují, že jako opylovači jsou cvrčci mimořádně výkonní - dokonce výkonnější než ptáci, kteří na Réunionu opylují další druhy orchidejí.

Logo

Cvrčci mají neobvyklé chutě

Tvar hlavy cvrčků přesně odpovídá tvaru báze květu, která obsahuje sladký nektar. Chuť na nektar je nicméně pro cvrčky i jejich příbuzné kobylky, se kterými spadají do řádu rovnokřídlí (Orthoptera), velmi neobvyklá. Dosud známé druhy jsou všežravci, kteří se živí jak jinými druhy hmyzu, tak mladými výhonky rostlin. Vědci se domnívají, že neobvyklé chutě cvrčků z Réunionu se vyvinuly jako kompenzace kořisti v podobě hmyzu, které je na ostrově nedostatek. Díky tomu se místní cvrček stal prvním známým příslušníkem rovnokřídlého hmyzu, který rostlinám neškodí, ale naopak pomáhá.

Zdroj: Annals of Botany

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.