Co skrývá podmořská propast?

23. září 2010

Výzkumníci začali s detailním průzkumem podmořského příkopu nedaleko portugalských břehů, který je velikostí srovnatelný s Grand kaňonem ve Spojených státech amerických, oznámil server BBC.

Britští výzkumníci z Národního oceánografického centra používají k průzkumu ponorku ISIS, vybavenou špičkovou technologií, která by měla pomoci odhalit struktury ukryté více než 5 km pod hladinou moře - v kaňonu Nazare.

Kaňon, který se rozprostírá ve východní části Atlantiku od pobřežního městečka Nazare severně od Lisabonu, je znám už dlouho, ale až doposud nebyl nikdy důkladně prozkoumán.

Ráj nebo poušť?

Podle vedoucího výzkumníka, profesora Douga Massona nebylo jasné, co přesně ponorka při průzkumu dna kaňonu objeví. Část vědců odhadovala, že oblast bude plná života, jiní předpokládali spíš pustou biologickou poušť.

Ve skutečnosti je podmořský kaňon směsí obojího. Některé oblasti - například stěny - jsou "živé", porostlé chladnomilnými korály, zatímco jiné oblasti jsou zasypány pískem a bez známek života.

Navíc je tato podmořská krajina daleko dynamičtější, než se předpokládalo. Dostávají se sem například velké balvany, které prokazatelně pocházejí ze dna pobřežních oblastí.

Hraje i tady roli globální oteplování?

Podle mořského biologa, profesora Paula Tylera je expedice jedinečnou příležitostí pro získání základních informací o doposud neznámém podmořském světě. Výzkumníky bude navíc zajímat i možnost zhodnotit vliv oteplování klimatu na tento ekosystém.

Dnes už se ví, jaké má globální oteplování vliv na povrch planety, bude ale zajímavé zjistit, co se děje 5000 m hluboko pod mořskou hladinou. Na světě totiž není jediné místo, které by globální změna klimatu nezasáhla.

Další výzkumy

A co plánuje výzkumný tým dál? Prozkoumat kaňon Whittard - jiné podmořské údolí u pobřeží Irska.

Podle profesora Massona bylo doposud prozkoumáno za pomocí moderních technologií méně než 5 % dna světových oceánů, takže výzkum se bude v této oblasti ještě rozvíjet.

Více se dozvíte v přírodovědném magazínu Natura.

autor: Hana Staňková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.