Co s muslimskými šátky? Legislativa tu je, stačí ji použít, míní člen Ústavně-právního výboru Plíšek

2. říjen 2014

Českou společností hýbe spor, jestli by se muslimky, které zde chtějí žít a pracovat, měly zahalovat hidžábem (šátkem kryjícím vlasy a krk). Ředitelé škol a a nemocnic volají po zákonu, který by jasně stanovoval pravidla.

V Teplicích zvažují vydání vyhlášky, která by muslimkám zakázala nikáb (zahalovat si obličej), protože strážníci mají často problém muslimky páchající přestupky identifikovat.

„Stát by se měl k problému postavit čelem a vydat zákon,“ navrhl v našem vysílání předseda senátorského klubu ODS a teplický primátor Jaroslav Kubera.

Podle něj si někteří přejí, aby byla jednotná pravidla a Ústavní soud jako nejvyšší právní autorita v České republice rozhodl, zda zahalování je nebo není možné.

Poslanec TOP 09 a člen Ústavně-právního výboru Martin Plíšek si naopak nemyslí, že je nutné k hidžábu zvláštní zákon vydávat.

„Máme zde přece listinu základních práv a svobod, která hovoří o svobodě vyznání a náboženského přesvědčení. Vedle toho máme školský zákon a zákon o zdravotních službách. Tyto předpisy vše jasně vymezují,“ tvrdí Plíšek.

Kubera souhlasí s tím, že je třeba nejdříve využít stávající legislativu a pak zavádět novou. „Když se cokoli se stane, všichni začnou volat po novém zákoně. Pak si stěžují, že legislativa je roští, kterým se nikdo nedokáže prodrat.“

Praktické problémy s arabskými návštěvníky Teplic, které primátor města zmínil, by si mělo podle Plíška vyřešit samo město. „Není možné, aby poslanci parlamentu řešili odpovědnost soukromých nebo veřejných provozovatelů bazénů.“

„Věřím v kompetentní ředitele škol i nemocnic, že se s těmito problémy umí vypořádat,“ vyjádřil své přesvědčení Martin Plíšek.

autoři: rkr , oci
Spustit audio